Број погинулих у нападу на џамије на Новом Зеланду достигао 49

Најмање 49 људи је погинуло у пуцњави у Крајстчерчу, изјавила је премијерка Новог Зеланда Јасинда Ардерн.

Четрдесет девет људи је убијено, а  још 48 људи је повређено након што су наоружани нападачи упали у две џамије у најгорем терористичком нападу на који се догодио на тл Новог Зеланда.

Премијерка Јасинда Ардерн изјавила је да је 10 људи убијено у џамији у Линвоод авеније и 30 у џамији у авенији Динс у близини Хаглеј Парка. Она је рекла да је још 20 људи озбиљно повређено, док је болница у Крајстчерчу потврдила да је 48 људи претрпело ране од метка.

Ардерн је изјавила да је то ситуација без преседана и описала је као терористички напад.

„Јасно је да се ово може описати само као терористички напад. Из онога што знамо, чини се да је добро планирано. Два експлозивна уређаја повезана с возилима осумњичених су пронађена“.

Према речима очевидаца, белац са кацигом, наочарама и војничкој јакни почео је да пуца у џамији у предграђу Линвуд, где се у том тренутку налазило око 300 људи. Он је, при томе, све време уживо преносио напад.

Пре напада он је објавио манифест од 37 страна, у којем је овај чин назвао терористичким нападом.

Пре напада он је објавио манифест од 37 страна, у којем је овај чин назвао терористичким нападом.

Они који су ухапшени(три мушкарца и једна жена)нису били ни на једној листи за надгледање у вези тероризма:

„Није ствар у томе да је неко склизнуо испод радара“, рекла је Ардерн.

„Тренутно су четири лица ухапшена, али три су повезана са овим нападом и тренутно су у притвору, од којих је један јавно изјавио да су рођени у Аустралији.

„То су људи које бих описла као  људе са екстремистичким ставовима за које нема апсолутно никаквог места на Новом Зеланду и заправо нема места у свету(за такве ставове).