Дачић: Нападач са Новог Зеланда нема везе са Србијом, не тражимо да ико свети иједну српску жртву

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да Србија најоштрије осуђује терористички напад на Новом Зеланду и истакао да нападач, без обзира на разне извештаје, нема никакве везе са Србијом и да осуђује те врсте злоупотреба.

Дачић: Нападач са Новог Зеланда нема везе са Србијом, не тражимо да ико свети иједну српску жртву
Ивица Дачић (Фото :Лола Ђорђевић)

У терористичком нападу у Крајстчерчу на Новом Зеланду погинуло је 49, а рањено 20 људи, а једна од нападача је на оружју имао исписана ћирилицом и српска имена – Милош Обилић, Марко Миљанов Поповиефан Лазар, Бајо Пивљанин, док неки медији пишу да је био инспирисан, између осталог, српским нападима на муслимане, преноси Танјуг.

„Србија нема никакве везе с тим, не тражимо да ико свети иједну српску жртву у свету. Осуђујемо ту врсту злоупотребе. То наноси штету српским интересима и ухапсићемо сваког за кога сумњамо да има ту врсту интересовања“, рекао је Дачић на заједничкој конференцији за новинаре са шефом дипломатије Гренаде Питером Чарлсом Дејвидом.

Такође је навео да нема информација да је на Новом Зеланду настрадао иједан српски држављанин.

На питање новинара о томе да се пише ко је све нападачу са Новог Зеланда могао да буде инспирација за напад, укључујући и Србију, Дачић је рекао:

„Човек нема везе са Србијом, не знам ко може да му буде инспирација, видео сам и друга имена на списку, па запитајте и друге земље какве везе имају са њим.“

Дачић: Нападач са Новог Зеланда нема везе са Србијом, не тражимо да ико свети иједну српску жртву
Ивица Дачић на заједничкој конференцији за новинаре са шефом дипломатије Гренаде Питером Чарлсом Дејвидом(Фото :Лола Ђорђевић)

Изразио је саучешће породицама погинулих и рањених у нападима, додавши да је реч о глобалном злу против кога се може борити само заједно и неселективним приступом.

„Желим да напоменем да су многе земље толерисале терористичке покрете, називајући их ослободилачким, помагале њихов развој и да су у борбу против њих кренуле тек када су почеле акције широм света“, рекао је Дачић, подсетивши да када су муџахедини у БиХ котрљали српске главе није било забринутих на Западу, нити је било говора о исламском фундаментализму и хришћанским вредностима.

Осврнуо се и на, како је рекао, „срцепарајуће“ реакције Приштине.

„Када Тачи, Харадинај дају тако срцепарајућа саопштења морам да кажем да је због тога што мисле да се тиме наноси штета српским интересима. Да је другачије, таква саопштења би давали и против својих бораца на страни Исламске државе, којих сада има 300, што је највише у Европи пропорционално броју становника“, рекао је Дачић.

Како каже, терористи не могу да подржавају борбу против тероризма, преноси Танјуг.

„Како терористичка ОВК може да подржава борбу против тероризма?“, упитао је Дачић.

 

 

 

Коментари: