Северна Кореја: Без договора са САД, разматра се суспензија разговора

Заменица севернокорејског министра спољних послова Чое Сон Хуи је изјавила да руководство Северне Кореје разматра суспензију разговора о денуклеризацији са САД.

Северна Кореја: Без договора са САД, разматра се суспензија разговора

Чое Сон Хуи је на конференцији за медије у Пјонгјангу рекла да немају намеру да попусте америчким захтевима истакнутим на самиту у Ханоју.

Заменица министра је додала како за прекид разговора криви америчку страну која је „је била превише заузета тражењем сопствених политичких интереса и није имала искрену намеру да постигне резултат“.

Чое Сон Хуи је изјавила како су Државни секретар САД Мајк Помпео и Саветник за националну безбедност САД Дžон Болтон, креирали атмосферу неповерења и непријатељства и тиме спречили напоре лидера Северне Кореје и председника САД за постизањем договора.

„Као резултат самит је завршен без значајних резултата“ рекла је Сон Хуи.

Она је на конференцији за медије у Пјонгјангу истакла да ће лидер Северне Кореје Ким Џžонг Ун ускоро званично рећи какви су даљи кораци земље после неуспешног самита, пренео је Тас.

То је прва изјава званичника Северне Кореје поводом самита у Ханоју.

Заменица министра за прекид разговора криви америчку страну која је „је била превише заузета тражењем сопствених политичких интереса и није имала искрену намеру да постигне резултат“.

Наиме, председник САД је раније рекао да споразум није постигнут због захтева Северне Кореје да се, у замену за денуклеаризацију, у потпуности укину америчке санкције.

Други самит америчког председника Доналда Трампа и севернокорејског лидера Ким Џонг Уна одрžжан 27-28 фебруара, завршен је без договора.

Танјуг

Коментари: