На факултету политичких наука вечерас је одржана трибина под називом «Последице НАТО бомбардовања» уочи обележавања 20. година од почетка НАТО агресије на тадашњу Савезну Републику Југославију. На трибини је говорила проф-др- Даница Грујичић начелник Оделења за неуроонкологију Клиничког центра Србије. Она је говорила о последицама НАТО бомбардовања на здравље становника односно наглом порасту оболелих од најтежих болести након бомбардовања.

Др Грујичић је рекла да је после бомбардовања нагло порастао број оболелих од малигних оболења.

«1998. смо имали око 19000 оболелих од малигних оболења а данас имамо између 36 и 38000. То је био разлог што смо се ми, једна група научника организовали и тражили да нам се омогући да испитамо сваку локацију која је гађана, свако загађење које је било тад и да се измери ниво загађења данас, да се на основу тога израде студије које ће показати шта се заиста десило»- рекла је др. Грујичић додајући да су војници у Врању који су рашчишћавали рушевине бомбардованог предајника РТС поумирали, и да је остао жив само један војник који се данас лечи од малигних болести.

Др Грујичић је рекла да је НАТО током бомбардовања гађао рафинерије и фабрике.

«Сви ти објекти су се налазили у градовима и насељима где живе цивили.Сваки тај објекат био је опасност по настанак еколошке катастрофе.Скоро је била конференција у Јапану о животној средини и тема је била жива и живина токсична једињења.5 тона живе које је отишло у Дунав представља најтоксичнија једињења. Онда су узимали крв свима. Наш човек и Хрват су имали 4 пута више живе у организму од дозвољене. С друге стране градови као Нови Сад, Панчево, Крагујевац и Бор су били проглашени за небезбедне за живот после бомбардовања. Какве везе они имају с Албанцима са Косова? Значи желели су од нас да направе експеримент да виде шта ће бити. Данас поједине британске организације желе да истражују појаве малигних оболења после бомбардовања у Србији. Наша војска је истраживала ниво радијације и није нашла присуство осиромашеног уранијума изнад 44. паралеле. Међутим, они су највећи део осиромашеног уранијума избацили у последњих 10 дана рата. Значи 40% последњих дана рата»- рекла је она додавши да све то говори да је НАТО водио и хемијски рат поред рата осиромашеним уранијумом.

Она је додала да је НАТО злочиначка организација.

«За мене је НАТО злочиначка организација а Бил Клинтон је убица.Блер је такође убица»- додала је др Грујичић.

На питање да ли су Руси заинтересовани за ова испитивања др Грујичић је рекла:

«Руски војници су, док су били на приштинском аеродрому обишли цело Косово и испитали терен. Они имају те податке и они ће нам их проследити»- рекла је она.

 

 

Тагови: ; ;