Српско народно вијеће придружило се представницима јеврејских општина и антифашиста који су потврдили да, четврту годину заредом, неће учествовати на званичној комеморацији жртвама усташког логора у Јасеновцу, 14. априла.

«Држава није предузела нужне мере да се заустави или макар смањи негирање холокауста и геноцида у Другом светском рату, те ревизионизам», рекао је Саша Милошевић, заменик председника СНВ-а за «Новости», гласило Срба у Хрватској.

Управо супротно, тврди Милошевић, низом мера попут подршке негационистичким и ревизионистичким удружењима и њиховим публикацијама, толерисањем говора мржње, релативизирањем страдања народа жртава и митологизацијом страдања након рата те неадекватном образовном политиком, држава је директно допринела томе да ове појаве постају доминантне у хрватском друштву.

«Очито постоје два дубоко супротстављена става о тим стварима. Уз такве велике разлике и у таквој друштвеној клими, ми не можемо и не требамо ићи заједно у Јасеновац», закључио је Милошевић.

Он је најавио да ће српска, јеврејска и ромска мањина, те антифашисти, своју комеморацију одржати у петак 12. априла, преноси Танјуг.

Тагови: ; ; ;