Момчило Крајишник: Караџић је после пресуде нашао своје место у легенди

Не разумем да ниједан жалбени захтев господина Караџића није уважен. Био сам судионик свих активности које је Караџић обављао и знам да никада није заговарао злочине, никада их није подржавао и никада их није вршио, каже Крајишник.

Момчило Крајишник: Караџић је после пресуде нашао своје место у легенди

Другостепена пресуда некадашњем председнику Републике Српске Радовану Караџићу којом се осуђује на доживотну робију је страшна, коментарише некадашњи председник Народне скупштине РС и један од Караџићевих најближих сарадника Момчило Крајишник.

Пресуда је страшна, не само због казне, већ и зато што она никоме неће донети користи, већ много штете, каже Крајишник.

„На сва новинарска питања у последње време одговарао сам оптимистички, да ће овај суд, сада при крају свога века трајања, показати објективност. Али ево, преварио сам се. Морам рећи да не разумем да ниједан жалбени захтев господина Караџића није уважен, а ја знам, ја сам судионик свих активности које је он обављао, да никада није заговарао злочине, никада их није подржавао и никада их није вршио. Кажу да правда постоји и да је достижна, али све указује, када је реч о Хашком трибуналу, бар у овоме нашем кратком животу, не представља ништа. Она можда нешто представља у оквирима вечности, јер господин Караџић, после ове пресуде, нашао је своје место, не само у историји, него и у легенди“, каже Крајишник.

Претресно веће Механизма за кривичне судове у Хагу у другостепеном поступку осудило је Радована Караџића на доживотну казну затвора због геноцида, злочина против човечности и кршења закона и обичаја ратовања у БиХ.

Спутњик

Коментари: