Ђорђевић потписао Меморандум о сарадњи са центром „Меморијал“: историја Србије и Русије тесно повезане

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Зоран Ђорђевић данас је потписао Меморандум о сарадњи са Међународним центром за очување и истраживање културно-историјског наслеђа Источне Европе „Меморијал“, како би се унапредила организација годишњих шетњи приликом обележавања важних историјских датума, саопштено је из његовог кабинета.

Ђорђевић је рекао да су историја Србије и Русије тесно повезане и да то не сме никада да се заборави, већ треба да се преноси на будуће генерације.

„Србија и Русија су братске земље које имају одличну сарадњу и континуирани дијалог на свим нивоима, а о томе сведочи више од 180 година добрих дипломатских односа. Учешће руских трупа и велики број положених живота за време Другог светског рата Србија никада неће заборавити“, казао је министар.

Он је навео да је Меморандумом стављен посебан акценат на организацију манифестације „Бесмртни пук“, а тиме ће се, по његовим речима, унапредити учествовање у активностима које су повезане са историјским догађајима Србије и Русије.

„Потписивањем овог Меморандума желимо да додатно афирмишемо принципе родољубља, антифашизма, разумевања и сарадње и да покажемо високи степен друштвене одговорности истовремено чувајући сећање на страдале током свих оружаних сукоба и обезбеђујући достојанствено место у друштву за њихове потомке“, рекао је Ђорђевић.

Коментари: