Русија још није добила одговор од Француске о РТ и Спутњику

Москва није добила одговор од Париза на захтев да објасни речи председника Француске Емануела Макрона које се односе на руске медије Спутњик и РТ, саопштила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

Русија још није добила одговор од Француске о РТ и Спутњику

„Упутили смо дипломатску ноту само како бисмо разумели да ли је то (изјава председника Француске) његов лични став или став француских власти и да се разјасни то питање. Од француске стране нисмо добили ништа. Они могу да оптужују, али не могу да поткрепе своје речи“, истакла је Захарова говорећи на конференцији о слободи говора.

Почетком фебруара Захарова је саопштила да је Министарство спољних послова Русије упутило ноту Амбасади Француске због информација које су се појавиле у медијима да је француски председник Емануел Макрон говорио о „мешању“ телевизије РТ у протесте „жутих прслука“ како би се разјаснило шта је тачно Макрон рекао.

Како је раније објавио лист „Поан“, на састанку са француским новинарима Макрон је изјавио да је један од лидера Покрета „Жути прслуци“ Ерик Друе „медијски производ и производ друштвених мрежа“. Према његовим речима, „жути прслуци“ су добијали савете из иностранства, а њихова активност се подржава „купљеним налозима на друштвеним мрежама и троловима“. Међу њима је он издвојио РТ и Спутњик.

Коментари: