Полиција у Казахстану привела је десетине учесника протеста против владе, а свега неколико дана након изненадне оставке лидера Нурсултана Назарбајева. Бивши председник контактирао председника Русије Владимира Путина.

Демонстрације је организовао опозициони политичар Мухтар Абљазов који је оптужио Назарбајева да планира да власт препусти својој кћерки Дариги, пренео је Ројтерс.

Дарига Назарбајева је раније ове недеље изабрана на чело Сената, горњег дома парламента, пошто је досадашњи председник Сената Кашим-Јомарт Токајев постао шеф државе.

Председнички избори у Казахстану предвиђени су за идућу годину.

Нурсултан Назарбајев, који је и поред оставке, задржао значајна овлашћења, као председавајући Савета за безбедност, контактирао је председника Русије Владимира Путина, који је у телефонском разговору са Нузурбајевим као и са садашњим председником Токајевим изразио уверење да ће период транзиције проћи у најбољем реду.

Путин је додао да верује ће Казахстан одржати стабилност и високу стопу развоја, као и да ће наставити да игра активну улогу у односима између две земље.

Десетине присталица Абљазова, који живи у Француској, изашло је на улице највећег града у Казахстану, Алматија, и престонице Астане, која је у процесу преименовања у град «Нурсултан».

Раније је нови председник земље, који је преузео функцију после неочекиване оставке Назарбајева, Токајев предложио да се име главног града Астане, промени у Нурсултан.

Полиција је убрзо привела готово све демонстранте, од којих су неки као симбол отпора носили плаве балоне, и узвикивали «Срамота».

Демонстрације без одобрења власти су илегалне у Казахстану.

Нурсултан Назарбајев (78) је поднео оставку после 30 година на власти.

Спутњик

Тагови: ;