Особље аеродрома Орешково у руској Калуги, око 200 километара југозападно од Москве, има посебног љубимца по имену Мансур. Живи у ограђеном делу аеродрома, како и приличи једном трогодишњем смеђем медведу.

Пилот, Андреј Иванов једина је особа која може да уђе у Мансуров кавез и, без икакве бојазни, ужива у игри с медведом.

За друге чланове ваздухопловног особља, опрез је неопходан, јер Мансур сада има три године. Са око 250 килограма, лако може да надвлада сваког човека.

„Дошао је на аеродром као мече. Претпостављам да му је било месец и по или два. Медведи се обично рађају у јануару или фебруару. Био је мали, попут мачета или штенета», објашњава пилот Андреј Петров.

Младунче није имало шансе да преживи у дивљини, па су пилоти одлучили да сами брину о њему, прихватајући савете и помоћ биолога из региона.

„Током прве године није знао шта је хибернација. Био је поспан, али није разумео шта му се дешава. Седели смо заједно у контејнеру који је заправо његова јазбина. После две недеље отишао је у хибернацију», истиче Андреј Иванов, који је у Мансуров чувар.

За одгајање Мансура до сада је потрошено око 50.000 рубаља.

Средства се прикупљају и онлајн –на Јутјубу се приказују делови Мансуровог свакодневног живота.

Његови пратиоци на друштвеним медијима броје се хиљадама.

До сада, за одгајање Мансура прикупљено је више од три милиона рубаља. Захваљујући томе, овај меда следећег лета добиће базен.

(РТС)

Тагови: ; ;