Руски дипломата: Нико не сумња да је бомбардовање Југославије било кршење права

Двадесета годишњица почетка НАТО бомбардовања Југославије је разлог да се земље Алијансе подсете да су те акције биле најгрубље кршење међународног права, изјавио је за Спутњик стални представник Русије при ЕУ Владимир Чижов.

Руски дипломата: Нико не сумња да је бомбардовање Југославије било кршење права

„Историја не познаје конјуктив. Нико не сумња, чак ни они који су доносили одговарајуће одлуке, да је бомбардовање у центру Европе од стране авијације НАТО-а представљало најгрубље кршење међународног права“, нагласио је Чижов.

„Због тога они не воле тога да се присећају, а ја мислим да постоје разлози да их на то подсетимо, укључујући и у контексту 20. годишњице“, додао је Чижов, који је у периоду 2000-2002. био специјални представник Русије за Балкан.

Оружани сукоб албанских сепаратиста Ослободилачке војске Косова са војском и полицијом Србије довео је 1999. године до бомбардовања Савезне Републике Југославије (коју су у то време чиниле Србија и Црна Гора) од стране НАТО снага, заобилазећи став Савета безбедности УН.

Ваздушни напади НАТО-а трајали су од 24. марта до 10. јуна 1999. године. Тачан број жртава је непознат. Према проценама српских власти, током бомбардовања је погинуло око 2,5 хиљаде људи, укључујући 89 деце. Рањено је 12,5 хиљада људи. Материјална штета се, према различитим изворима, процењује на суму од 30 до 100 милијарди долара.

Коментари: