Косовски премијер Рамуш Харадинај, каже да на Балкану неће бити мира све док «Србија не призна злочине» које је, како је рекао, починила током последњих сукоба на Косову. Одлука НАТО-а да бомбардује Србију 1999. године је била исправна, истакао је Харадинај.

Рамуш Харадинај, Фото: Танјуг / АП

Рамуш Харадинај је то рекао у селу Мала Круша код Ораховца, поводом обележавања 20 година од НАТО агресије на Србију.

Чује, каже, да српски политичари поричу њихове злочине и бол Албанаца због страдања невиних цивила само зато што су били друге националности и вере.

«Бесмислено је да Србија тражи нешто заузврат да би признала косовску независност. Како је могуће да Вучић, Брнабићева и Дачић негирају истину, јер то неће обезбедити мир на Балкану? Ми смо са овим несталим особама ушли у дијалог, а они од нас траже сада да испунимо услове како би дијалог био настављен», истакао је Харадинај.

Харадинај је казао да су убиство браће Битићи и «случај Ушкина Хотија» злочини који су «шокирали свет».

«Наша болна истина се може доказати и показати. Интелектуалци и млади Срби треба да дођу у Крушу, јер ће тако лакше разумети да смо ми у праву», рекао је Харадинај, пренела је приштинска Газета Експрес.

Према његовим речима, признавање косовске независности од Србије не подразумева правну амнестију.

«Али ми треба да се препознамо као две земље, помиримо и кренемо напред у оквиру постојећих граница. Наш циљ је чланство у ЕУ и НАТО. Имамо војску и морамо бити у стању да се бранимо, али као чланица НАТО-а ћемо бити безбеднији, јер то значи колективну одбрану», закључио је Харадинај.

Танјуг

Тагови: ; ; ;