Пјонгјанг: Упад у амбасаду тежак терористички чин

Северна Кореја затражила је истрагу о упаду у њену амбасаду у Шпанији у фебруару, истакавши да је то био „тежак терористички чин“ и акт изнуде којим је прекршено међународно право.

Инцидент се догодио уочи другог самита америчког председника Доналда Трампа и севернокорејског лидера Ким Џонг Уна, у Ханоју 27. и 28. фебруара.

Мистериозна десеточлана група која тражи свргавање Кимовог режима преузела је одговорност за упад у амбасаду Северне Кореје у Мадриду, пренела је агенција АП.

Званични севернокорејски медији пренели су да је портпарол министарства спољних послова рекао да је незаконито упадање и окупација дипломатске мисије и чин изнуде тешко кршење државног суверенитета и флагрантно кршење међународног права и да се „овај чин не сме толерисати“.

Портпарол тврди да је наоружана група мучила особље амбасаде и украла уређаје за комуникацију.

Детаљи о том инциденту су испливали у јавност када је шпански судија прошле седмице скинуо ознаку тајности са случаја, који се догодио 22. фебруара.

Амерички званичници су рекли да је реч о групи Чеолима цивилна одбрана, не много познатој организација која је недавно позвала на међународну солидарност у борби против севернокорејске владе.

Шпанија је издала најмање две међународне потернице за припадницима те организације, навела је америчка агенција.

Танјуг