Брисел Приштини: Прво борба против криминала и корупције, па укидање виза

Приштина ће визну либерализацију добити када се обрачуна са организованим криминалом и корупцијом, рекли су у Бриселу листу „Зери“.

Приштински лист подсећа да су представници привремених институција обећали да ће визна либерализација за грађане Косова бити одобрена засигурно прошле године, али да се то није догодило.

„Зери“ је раније данас објавио да се грађани Косова жале да амбасаде држава ЕУ пооштравају критеријуме за издавање виза и да се неретко дешава да се оне добијају за период од само 24 сата, при чему ни новинари нису изузетак.

Напоменуто је и да истовремено представници привремених приштинских институција који су одговорни за недобијање безвизног режима за грађане Косова немају проблем са добијањем виза.

Из Брисела, међутим, поручују да, иако је Европска комисија раније констатовала да је Приштина испунила све услове за добијање визне либерализације, привремене приштинске институције ће, ипак, морати још да пораде на борби против организованог криминала и корупције.

„Комисија је у јулу 2018. године потврдила да је Косово испунило све стандарде за либерализацију визног режима, укључујући и два претходна захтева: ратификација споразума о демаркацији са Црном Гором и јачању рада у борби против организованог криминала и корупције. Косово је остварило велики напредак у протекле две године и важно је да се настави са имплементацијом свих стандарда“, речено је приштинском листу у Бриселу, пренео је Танјуг.

Такође, наведено је и да је сада на Европском парламенту и Савету да одобре предлог Комисије за одобравање безвизних путовања за грађане Косова.