Дописник Си-Ен-ЕН: Украјинци изабрали најмање антируског председника

Петро Порошенко, који претендује на други председнички мандат јасно је ставио до знања да намерава да настави своју тешку анти-руску политику, која, на основу излазних анкета, није нашла подршку међу Украјинцима, као што је и сам Порошенко,саопштио је међународни дописник Си-Ен-Ен Фредерик Платиген.

Он је обратио пажњу на то да Порошенко тренутно губи од комичара Владимира Зеленског који нема политичког искуства.

“Међутим, то га није спречило да добије највише гласова – око 30 одсто, на основу података о излазним анкетама. Он је већ успео да се захвали бирачима ”, рекао је новинар.

Петро Порошенко, који заузима друго место, наравно, није задовољан резултатом, који је већ изјавио у друштвеним мрежама, наставио је Платиген: „Признао је да види како су реформе последњих година његове администрације биле споре, па тражи другу шансу“.

При том Платиген трећепласирану Јулију Тимошенко назива „мрачним коњем“ коментаришући њену изјаву да уместо Порошенка иде у други круг.

Истовремено, новинар је приметио да су сви кандидати током кампање говорили о јачању односа Украјине са Западом. Он је приметио и да је Зеленски најмање антируски настројен.

„Он је током кампање говорио и на руском и на украјинском језику а језик је у Украјини веома озбиљна тема“-рекао је Платиген.