Харадинај: Могерини изазвала драму у целом региону

Премијер привремених приштинских институција Рамуш Харадинај поново је данас оптужио шефицу европске дипломатије Федерику Могерини да је одговорна за штету коју је претрпео дијалог Београда и Приштине, чиме је, како је рекао, изазвала политичку драму не само на косовској територији већ и у региону.

Харадинај

Харадинај је то рекао на скупу поводом три године од потписивања Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ, реагујући на изјаву шефице Канцеларије ЕУ у Приштини Наталије Апостолове.

Апостолова је, наиме, најпре позвала Приштину да примењује Споразум о ССП и истакла да наметнуте сто одсто увећане таксе на производе из Србије и БиХ нису у духу тог споразума.

„Наметнуте сто одсто увећане таксе на робу из Србије не крше само ЦЕФТА споразум, оне нису ни у духу Споразума о стабилизацији и придруживању“, рекла је Апостолова.

За Харадинаја, одговорна је Могеринијева.

„Могеринијева је изазвала велике трауме у региону, дијалог је избачен из колосека“, рекао је Харадинај, пренео је приштински лист „Зери“.

Према писању „Кохе“, Харадинај је рекао да се Приштина „суочава са изазовима који проистичу из ССП-а“.

„Не можемо постићи све циљеве Споразума о стабилизацији и придруживању, због потешкоћа које нам ствара комесарка Федерика Могерини. Све то је последица разговора о територији“, казао је Харадинај.

Оценио је ССП одличним, уз напомену да се Приштина обавезала да ће извршити своје, како је навео, „међународне обавезе за јачање демократизације, успостављање стабилности, реформу администрације и јачање безбедности“, пренео је Танјуг.

„ССП је нови почетак за косовску економију, јер Косово може да извози у земље ЕУ, али стара рана остаје, а то је недостатак визне либерализације“, рекао је Харадинај на конференцији коју је организовао Институт ЕПИК.

Коментари: