Турска: Ми смо уз народ Венецуеле

Министар иностраних послова Турске Мевлут Чавушоглу изјавио је да се било каква негативна ситуација у Венецуели може одразити на целу Латинску Америку, јавља Анадолија.

Мевлут Чавушоглу се у Анкари састао с колегом из Венецуеле Хорхеом Ареазом, који борави у званичној посети Турској. Говорио је и о стању у Венецуели истакавши како та земља, откако се Хуан Гваидо прогласио председником државе, пролази кроз тешка времена.

„Турска, у складу с принципима немешања у унутрашње послове држава и поштовање воље народа, признаје Мадурову администрацију као легитимну власт у Венецуели. У складу с тим је и наш председник био један од првих лидера који је подржао Мадура“, рекао је Чавушоглу.

Истакао је како мешање страних фактора у промену легитимне власти, недемократске методе и једностране санкције не сматрају исправним.

Верује да је свеопште и одрживо решење у уставним оквирима могуће постићи једино дијалогом.

„Било каква негативна ситуација у Венецуели може се одразити на целу Латинску Америчку, чак и Карибе. Верујемо да ће Венецуела, уз солидарисање, превазићи ова тешка времена. Ова сарадња се наставља са свим земљама. Ми ћемо и у периоду који је пред нама наставити сарадњу с Венецуелом. Ми смо уз народ Венецуеле. Мадура видимо као легитимног председника Венецуеле“, рекао је Чавушоглу.

Министар иностраних послова Венецуеле Хорхе Ареаза казао је како је Турска на челу с Ердоганом у тешким временима показала пример правог пријатељства.

Рекао је како односи између Венецуеле и Турске пролазе кроз историјски период, те подсетио како је Ердоган био један од првих лидера који су подржали председника Венецуеле Николаса Мадура.

„У време политичких проблема који се дешавају у Венецуели, Ердоган је један од најзначајнијих светских лидера који су увек били уз нас“, рекао је Ареаза.

Подсетио је како је Турска једна од земаља која се залаже за немешање у унутрашња питања Венецуеле.

„Турска, на челу с Реџепом Тајипом Ердоганом, у тешким временима нам је показала пример пријатељства“, рекао је Ареаза.