Башар Асад: Развој ситуације у Венецуели личи на сиријски сценарио

Сиријски председник Башар ел Асад казао је министру спољних послова Венецуеле Хорхеу Ареасу да догађаји у Венецуели личе на оно што се догађа у Сирији због незаконитог мешања западних држава у унутрашње послове земаља, саопштила је прес-служба сиријског председника.

„Политика великог броја западних земаља, предвођених Сједињеним Америчким Државама, у односу на оно што се дешава у Венецуели и њихово грубо мешање у унутрашње послове, као и санкције и ембарго против земље, постали су циљана методологија тих земаља против свих који се не слажу са њиховом политиком“, изјавио је Асад на званичном пријему.

„Оно што се дешава у Венецуели личи на догађаје у Сирији. Њихов циљ је хегемонија над земљама и присвајање њихових суверених одлука, што је у супротности са међународним правом и принципима Повеље УН, који се залажу за суверенитет држава и право народа на самоопредељење“, истакао је сиријски председник.

Ареаса је у званичној посети Дамаску у оквиру регионалне турнеје, током које је посетио Турску и Либан. Раније је министар одржао конференцију за новинаре са својим сиријским колегом Валидом Муалемом.

У Венецуели су 21. јануара почели масовни протести против актуелног председника Венецуеле Николаса Мадура. Председник Парламента Венецуеле Хуан Гваидо се 23. јануара прогласио за привременог шефа државе. Сједињене Америчке Државе и низ других земаља су признале Гваида и захтевају од председника Венецуеле Николаса Мадура, ког не сматрају легитимним шефом државе, да не дозволи насилне акције против опозиције. Мадуро је Гваида назвао „марионетом Сједињених Америчких Држава“. Лидера Венецуеле Николаса Мадура као легитимног председника подржавају Русија, Кина и низ других земаља.