У протеклих десет година, тема европских интеграција, коју су прозападни политичари искористили, није ослабила у Молдавији, очигледно не узимајући у обзир чињеницу да су се у стварности односи између Кишњева и Брисела дуго хладили, изјавио је председник Института за регионалне проблеме Дмитриј Журављев у емисији «Радио Спутника».

Према његовим речима, Молдавија и Европска унија се никада нису разликовале по узајамној љубави једна према другој, и док су власти источноевропске земље храниле људе обећањима светле будућности, ЕУ је успела да ревидира своју политику.

«Никада нисмо искусили никакву посебну љубав, али Европа је разочарана, међутим, не у самој Молдавији, већ, пре свега, у самој идеји експанзије», објашњава стручњак, указујући да Брисел не може да избаци са листе чланица земље ЕУ од којих има користи али проблеми су озбиљни.4

У таквој ситуацији, наставља Журављев, сада је у Кишињеву-европским интеграторима, који су добили ту моћ и држали га, морали тражити изговор: “Послали смо вас у Европу. Испоставило се лоше, међутим, нисмо криви, ви сте лоши, разочарали сте Европу. »

Стручњак напомиње да у социјалном смислу заиста постоје одређени менталитети, јер се од људи из Совјетског Савеза тражи да буду «као Запад». «Ми ћемо вам дати мало новца и морате се решити недостатака», каже Журавлев.

Тагови: ;