Партија социјалиста Републике Молдавије треба да се уједини са политичким снагама “Достојанство и истина” и “Акција и солидарност” из блока АЦУМ у борби против олигархије и узурпације власти од стране Демократске странке Владимира Плахотњука .

Овај позив су упутиле јавне личности републике.

Тако је представник организације “WatchDog” и експерт у области економије Сергеј Тофилат скренуо пажњу на чињеницу да су и комбиновани блок “АЦУМ” и ПСРМ уједињени у томе да ли парламент ослобађа земљу од олигарха или не. «С обзиром на то, они само требају ујединити, укинути мешовити изборни систем, учинити правду транспарентном и вратити независност државним институцијама које сада контролисала Демократска странка и њен лидер Владимир Плакхотњук», рекао је он, додајући да је недостатак консензуса између социјалиста и блока. АЦУМ ствара политичку кризу.

Социјалистичка партија не може да не схвати то», рекао је Валери Паша, други друштвени активиста из WatchDog. «Не треба јој коалиција са Демократском странком, упркос текућим разговорима у председничкој канцеларији.

Према његовим речима, такав корак може се сматрати издајом бирача.

Шеф Центра за политику и реформе Стефан Глигор је са своје стране констатовао да ни социјалисти ни АЦУМ још нису показали адекватан ниво интересовања за ово питање: «Нажалост, у блоку нису изговорили име фракције с којом би вољели да преговара. А ПСРМ је, нажалост, припремила позив на такав начин да је јасно да ће АЦУМ одбити. ”

Као што је раније објавио Њуз Фронт, након резултата парламентарних избора у Молдавији у фебруару, ниједна од странака није била у стању да добије довољно места у парламенту да би започела формирање нове владе. Дакле, политичке снаге морају да створе коалицију. Иначе, земља ће имати ванредне изборе.

Тагови: ; ;