Влада Еквадора отпустила је једног званичника из амбасаде у Лондону који је оптужен да је одржавао блиске везе са оснивачем Викиликса Жулијаном Асанжом.

Министар спољних послова Еквадора Хосе Валенсиа рекао је на радију „Демократија“ да је у питању државни службеник који је „радио у веома блиском односу“ са Асанжом.

Он није навео више информација о случају, пренео је АП.

Како се наводи, до отпуштања службеника је дошло након пораста тензија између Еквадора и Асанжа.

АП је пренео да је Еквадор недавно оптужио Викиликс да је помогао у објављивању личних докумената председника те државе Ленина Морена.

Морено је раније рекао да Асанж нема право да „хакује приватне налоге или телефоне“ и да не може да се меша у политику других земаља, нарочито оних које имају „пријатељске односе“ са Еквадором, јавља Ројтерс позивајући се на интервју који је Морено дао локалним медијима.

Асанж је добио азил у амбасади Еквадора у Лондону 2012. године, а затражио га је како би избегао да буде изручен Шведској, чије су власти желеле да га испитају у оквиру истраге о сексуалном нападу.

Од истраге се касније одустало, али Асанж страхује да би могао да буде изручен САД, где је Викиликс предмет истраге савезних тужилаца.

Спутњик

Тагови: ; ; ;