Група мађарских бизнисмена и политичара блиских мађарском премијеру Виктору Орбану основала је у Лондону новинску агенцију под именом В4НА, чији ће фокус бити на централној и источној Европи, пише Ројтерс.

Виктор Орбан © SPUTNIK / SERGEI GUNEEV

Орбанови сарадници стекли су контролу над великим делом мађарских медија у последњих неколико година, а његова странка Фидес преузела је потпуну контролу над државним медијима, па добијају међународне оптужбе да слабе слободу говора, наводи британска агенција.

Међутим, Орбан није био у стању да контролише међународне вести, које су биле далеко критичније према њему од локалних медија, преноси Ројтерс.

Нову компанију, звану В4НА, регистровао је у Лондону амбасадор Мађарске у Великој Британији Кристоф Салај Бобровнички 31. децембра 2018. године, према подацима компаније. Прошлог месеца је Арпад Хабони, Орбанов главни „спин доктор“ и сива еминенција, стекао 40 одсто власништва у В4НА преко своје лондонске консултантске фирме „Дунав бизнис консалтинг лтд“.

Коначно, „Њу вејв медија груп“, у власништву КЕСМА, фондације која контролише већину мађарских провладиних медија, преузела је 57 одсто удела од Салаја Бобровничког. Прве вести нове агенције сугеришу да ће она бити наклоњенија Орбану, наводи Ројтерс.

Већина садржаја сајта захтева претплату, али избор наслова на првој страни одговара ставовима Орбана, једног од најоштријих критичара имиграције у Европи, преноси британска агенција.

„Мигрант убио жену након што је прешла на хришћанство“, један је од наслова од понедељка. Извештај о Матеу Салвинију, лидеру италијанске Лиге, антимигрантски оријентисаном министру унутрашњих послова Италије и Орбановом савезнику, био је насловљен „Салвини: Грађани треба да контролишу Европу“.

Име агенције В4НА осликава њен фокус на Вишеградску четворку, односно четири земље Вишеградске групе: Пољску, Словачку, Мађарску и Чешку, али се наводи и да планира да више покрива друге центре уочи избора за Европски парламент заказаних за мај, пренео је Танјуг.

„Наш тим од 50 новинара и тимови брзих репортера на локацијама су на којима се одигравају водеће приче у Европи: Лондон, Брисел, Париз, Берлин, Праг, Будимпешта, Београд, Братислава, Варшава“, стоји на веб-сајту агенције В4НА.

У изјави датој електронском поштом, В4НА је саопштила да нуди „конзервативан, десничарски поглед“ на европске вести. Није било одговора о односима агенције и мађарских власти или пословним плановима, наводи Ројтерс.

Спутњик

Тагови: ; ;