Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик рекао је у интервјуу за руску Газету да одређене политичке струје желе чланство БиХ у НАТО, али да је за српски народ то понижавајуће и неприхватљиво.

Милорад Додик (Фото: Лола Ђорђевић)

 Нисмо заборавили да је НАТО бомбардовао Републику Српску, а касније и Србију. Историјска је чињеница да су за време југословенског сукоба Хрвати и Бошњаци уживали подршку чланица НАТО. С тога, наравно, настоје убрзати процес евроатлантских интеграција БиХ. Они верују да ће након тога добити још већу политичку подршку Запада, јер НАТО није само војна, већ и политичка организација — рекао је Додик.

Он каже да питање чланства у НАТО за српски народ представља не само понижење, већ и губитак самосталности и угрожавање добрих српско-руских односа.

Не желимо да граница НАТО са Србијом иде реком Дрином. Не желимо да изгубимо политичку аутономију и пријатељство са Русијом — истакао је Додик.

Када је реч о ситуацији у региону, Додик је рекао да се западни експерименти на Балкану настављају, те да нерешени сукоби омогућавају Западу да потенцијално поново интервенише.

Он каже да у региону превладавају двоструки стандарди — оно што је дозвољено једном народу, другом није.

С једне стране, дозвољено је стварање етнички чисте Хрватске и одвајање Косова од Србије, а са друге стране, Република Српска се задржава у Босни и Херцеговини, која заправо не функционише — истиче Додик и додаје да то јасно указује на негативне намере према једном народу — српском.

Милорад Додик (фото: Лола Ђорђевић)

Он наглашава да је руководство Српске и Србије свесно шта треба да се уради да се спрече насиље и покушаји нелегитимног заузимања власти од стране оних који делују у интересу Запада.

 Добили смо недвосмислену подршку људи на изборима и морамо оправдати њихово поверење — поручује Додик.

Додик је изразио уверење да ће једног дана сви Срби живети у једној држави.

 Ако је то дозвољено другима, зашто Србима не би било? — пита он.

Додик је, у интервју за Газету, најавио да ће у јуну присуствовати Међународном економском форуму у Санкт Петербургу, те да је за Републику Српску важно да буде представљена на овом важном светском догађају.

 Редовно посећујем овај форум и сматрам га једним од кључних светских форума, посебно зато што се одржава под покровитељством председника Владимира Путина. Међународни економски форум у Санкт Петербургу је прилика да се упознате са достигнућима руске економије — рекао је Додик.

Он је подсетио да су кључни споразуми о учешћу руских компанија у пројектима у Републици Српској потписани управо у Санкт Петербургу, те да је изузетно важно да се наставе преговоре о учешћу Српске у пројекту «Турски ток».

Додик је рекао да ће учествовати на манифестацији «Бесмртни пук» 9. маја у Бањалуци, те да Република Српска и српски народ подржавају овакве и сличне догађаје којима чувају сјећање на своје претке, њихове подвиге и патње.

Додик је нагласио да су му подршка и савети славног српског режисера Емира Кустурице јако важни.

Он је мој пријатељ, велики интелектуалац, способан да разјасни суштину проблема, избегавајући бирократске изразе. Емир ми помаже да разумем замршености глобалних процеса — рекао је он.

(РТРС)

Тагови: ; ; ; ;