Гојко Митић: Рат у Југославији и Донбасу писани су истим сценариом

Легендарни српски глумац Гојко Митић, кога руска и совјетска публика памте по филмовима о индијанцима дошао је у Донбас како би представио нови филм „Балканска међа“ где игра командира полиције на Косову.

Гојко Митић је током посете Донбасу посетио линију фронта у близини аеродрома, примећујући да је у то време чуо пуцњаву. А 17. априла је посетио спортски клуб Fight Masters.

Одговарајући на питање дописника ЕАДаили, он се сложио да је полазна тачка југословенских ратова и модерних ратова на пост-совјетском простору распад Совјетског Савеза.

Осим тога, Гојко Митић је уверен да је рат у Донбасу и распад Југославије истог система. „Исти сценарио, и знамо ко га пише“, рекао је он. Према Митићу, главни покретачи оба конфликта су Сједињене Државе. У Југославији су први пут испробали ову стратегију, коју су потом проширили и на друге регионе.

У својим одговорима, Гојко Митић је нагласио да осуђује агресију НАТО-а на Југославију и да и даље себе сматра Југословеном, иако је заправо грађанин света.

„Током агресије НАТО-а [у Русији] Јељцин је био председник, коме је била потребна само вотка“, рекао је Митић са жаљењем.

Коментаришући своје учешће у филму „Балканска међа“, Гојко Митић је рекао да је пристао да игра у филму чим је сазнао да ће бити посвећен Косову.

„Сазнавши да ће то бити тема Косова, одмах сам се сложио, а да не знам ни с ким играм. Почели смо да снимамо у Србији, дошли смо на снимање и видео сам једног младића у истом оделу као и ја, питао сам шта он ради овде. Речено ми је да је ово моја замена. Кажем: радила сам без резервне копије толико година, шта се сада променило? ”, рекао је Митић, одговарајући на питање како је он, човек пун живота и снаге, успео да игра оронулог старца у овом филму.

Коментари: