Прошле недеље одржан је први круг председничких избора у Северној Македонији. Они су били први под новим именом бивше југословенске републике. Према последњим резултатима ЦИК-а, предњачи Стево Пендаровски (са резултатом од 41%), коалициони кандидат владајуће странке, СДС и највеће албанске странке ДУИ ). Промовисање такве политике је такође нова фаза за македонски систем, који је, успут, незамислив без утицајног албанског фактора. Чак и пре гласања, експерти су објаснили да је фигура албанског кандидата — Блерима Рекија — више «сценарио» него ли стварна жеља албанске мањине за власт у Македонији.

Чињеница је да албанске странке увек учествују на македонским изборима не само због резултата, већ и да би учествовали у владајућој коалицији”, објаснио је Петр Искандаров, виши истраживач Института за славистику Руске академије наука.

Политички систем северне Македоније је такав, између осталог и захваљујући Охридском мировном споразуму, да албанске странке традиционално учествују у владајућој коалицији. То је један од елемената домаће политичке стабилности. Конкретно, она омогућава да владајућа већина задржи своје гласове, своје пројекте, у парламенту. То значи да једна од албанских странака бива део владајуће коалиције, без обзира на број гласова које је добила. Било је очигледно да ће Албанци стати на страну садашњег председника и садашње владе.

Албанске странке у Македонији су традиционално прозападне. Они се чврсто придржавају евроатлантских идеала и евроатлантских интеграција, те стога увек подржавају кандидате странке која се залаже за придруживање ЕУ, а посебно у НАТО-у, јер је Албанија чланица НАТО-а. Зато ће они увек подржавати оне партије и оне кандидате који се залажу за НАТО — Албанци на Косову и у Македонији више су усредсређени на Сједињене Државе него на Европску унију. С тим у вези, с обзиром на причу о преименовању Македоније, по мом мишљењу, владајућа већина, Зоран Заев, има довољно средстава да осигура победу своје странке. Као што је искуство гласања у парламенту показало, искуство одрицања од референдума, владајућа већина има довољно ресурса, и административних и финансијских, да осигура победу за себе. Што се тиче противника, овде говоримо не толико о опозицији, која делује на патриотски, националистички начин, него о регионима Македоније насељеним Албанцима. Ако у блиској будућности буде потписан споразум између Београда и Приштине о правој демаркацији Косова и промени статуса Прешевске долине, у овом случају албанске партије могу се разићи са владајућом странком у Македонији, уколико она одбије да испуни њихове захтеве, и изнесу гласање о трансформацији Македоније у албанско-македонску федерацију. Грчки фактор ће такође имати улогу, јер је Грчка успела да добије пристанак из Скопља на њихове захтеве. И можда ће уследити маневри иза кулиса између Албанаца.

Албански гласачи у Македонији — колико је та структура хомогена? Недавно су се појавиле нове албанске странке у земљи и зашто се то ради?
Оне су прилично хомогене. Чињеница је да Албанци, а то су 30% становништва, нису толико политички активни. Они нису заинтересовани за долазак и гласање за било коју партију, гласови се расипају, наравно. Њихове интересе осигуравају осим тих неколико гласова њихових посланика у парламенту, и комбинације иза сцене, у које је укључен политички врх, укључујући премијера, док је председник на неки начин «декоративна» фигура. Ови преговори иза затворених врата не зависе од тога колико су гласова добиле албанске странке — 20% или 30%. Њих одређују бројни фактори: финансијски и спољни, будући да Запад традиционално захтева од македонске владе да активније ангажује Албанце и поштује њихове интересе. Дакле, ови избори представљају неку врсту данка демократском процесу. Али мора се схватити да положај Албанаца и спровођење њихових захтева, укључујући и захтеве који су у складу са њиховом кампањом, неће бити вођени гласовима самих албанских посланика.

Да ли постоје неки конкретни кораци које би Албанци могли да захтевају од будуће владе?
Да, пошто ће Македонија морати да доноси одлуке које ће захтевати консолидацију са Албанцима у парламенту, они могу да захтевају проширење својих права. Пре свега, трансформацију Македоније у федерацију или конфедерацију, можда по узору на «Дејтонски споразум» и успостављање ближег односа с Албанијом и активнију албанску подршку у региону. То јест, од Скопља ће се тражити да се не меша Албанцима у успостављању сарадње са Албанијом, Косовом, подручјима насељеним
Албанцима у Црној Гори, и чак и у Грчкој.

Да ли је прикладно говорити о вероватноћи косовског сценарија, пре свега, о насилним акцијама, или ће се програм спроводити само политичким методама?
Сасвим је могуће насиље, то ће зависити од даљег развоја догађаја на Балкану, од тога како ће се развијати односи између Београда и Приштине и у Републици Српској.

 

Разговор са Петром Искендеровом водила главна уредница Њуз фрона — Србија Оксана Сазонова

Тагови: ; ; ; ; ; ;