Додик: Са папом у Ватикану о улози Степинца у страдању Срба

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће у петак током посете Ватикану са папом Фрањом разговарати о положају РС, као и о улози Алојзија Степинца, загребачког надбискупа у НДХ, који је током Другог светског рата „благословио страдање најмање пола милиона Срба у усташком логору у Јасеновцу“.

Додик: Са папом у Ватикану о улози Степинца у страдању Срба
Милорад Додик (фото: Лола Ђорђевић)

„Теме су актуелна ситуација у БиХ, међусобни односи између Ватикана, као државе, и БиХ. Наравно, и односи Римокатоличке цркве и БиХ. У том контексту ћемо разговарати о актуелним питањима положаја хришћанске заједнице овде у БиХ, па тиме и православне заједнице. Разговараћемо о неким активностима које смо покренули у вези са обележавањем геноцида у Јасеновцу“, рекао је Додик за „Курир“ уочи посете Ватикану.

Он је навео да ће са папом разговарати и о улози Степинца, кога Хрвати желе да прогласе за свеца, и да ће с тим у вези папи пренети већ познати став да је Степинац био злогласник усташког режима који је благословио страдање најмање 500.000 Срба у Јасеновцу.

„Говорићу о покрштавању, односно исељавању. То је један од најгнуснијих злочина који се десио, имајући у виду да је у систему логора Јасеновац постојао и логор за децу, што говори о томе да су то биле фабрике смрти, које су биле усмерене чак и на најмлађе припаднике српске православне заједнице“, додао је Додик.

Он је истако и да ће током посете Ватикану са свим својим саговорницима разговарати о чињеници да је урушен Дејтонски споразум и да има много проблема у функционисању БиХ.

Коментари: