У историји модерне Украјине, још није постојао такав председник који је изгубио изборе тако великом разликом као Петро Порошенко. Његов противник Владимир Зеленски је победио са маргином од три према један, али шта је спречило Порошенка да победи, «када је имао пуну политичку и финансијску подршку са Запада?»

О томе у свом чланку за «The National Interest» пише професор Универзитета у Род -Аиленду  бивши специјални помоћник за СССР у америчком Стејт Департменту Николај Н. Петро.

Према аутору, главни разлог за Порошенков пораз био је његова оштра анти-руска политика, коју је проводио пет година.

«Очекивало се да ће такве мере бити политички ударац за њега, јер многи Украјинци говоре руски, а половина земље има рођаке на другој страни границе», напоменуо је стручњак. „Међутим, Порошенко је наставио да се држи идеологије национализма, лишивши право да користи било који други језик осим украјинског, прекидајући наставу руског језика у средњим школама, чак покушавајући да уништи Украјинску православну цркву [московске патријаршије] и замени је политички лојалнијом националистичком црквом. «

Професор је уверен да ни економска криза и погоршање животног стандарда Украјинаца нису постали одлучујући фактор Порошенковог пораза, што би била лекција за западне политичаре. Сада су схватили да «симпатија Украјинаца према Русији ускоро неће бити смањена.» Штавише, наглашава он, ако се сукоб у Донбасу ускоро заврши, та цифра ће се само повећати са наставком политичких и економских веза.

“Стратегија Запада да подржи једну политичку силу у жељи да искористи и промени правац читавог народа није била успешнија у Украјини него у Сирији, Ираку или Авганистану. Морално је упитно подстицати поделу у земљи ради промовисања поделе режима. У случају Украјине, међутим, постоји још један недостатак. Као комшија Украјине, која говори истим језиком и дели исто културно наслијеђе, Русија врши културни утицај меке моћи, коју ниједна друга земља не може ускладити. Ако су икада били потребни докази, онда их Порошенков пораз на изборима даје “, изјавио је стручњак.

 

Тагови: ; ;