Председник Украјине Петро Порошенко изгубио је у другом кругу избора од свог противника, шоумена Владимира Зеленског због његове анти-руске политике, пише The National Interest.

«Наравно, економска криза у земљи, резови буџета, деветоструки скок цена гаса — све то је утицало на непопуларност Порошенка, али није било одлучујући фактор», каже се у чланку .

Главни разлог за неуспех украјинског лидера,National Interest сматра поделу Украјинаца на “праве патриоте” и “пету колону” која подржава Русију.

Напомиње се да је Порошенко наметнуо ограничења на употребу руског језика у Украјини, на путовања Украјинаца у Русију, као и на трговинске односе између земаља.

Таква политика довела је до тога да су становници региона са доминантним руским становништвом гласали против садашњег председника.

Публикација је такођер нагласила да симпатије Украјинаца према Русији нису смањене, а жеља Запада да утече на политику Украјине је довела до ничега.

Подсетимо, ЦИК Украјине је објавио победу Зеленског на  председничким изборима након што је  обрадила 100% гласова и саопштила да је шумен освојио 73,22% гласова.

Тагови: ; ; ;