Црквена општина Бар: Граду прети културоцид, украдена три звона за недељу дана

Дана 25. априла 2019. године службеници Центра безбедности Бар извршили су увиђај поводом нестанка звона са цркве Свете Неђеље у Рапу, саопштено је из Црквене општине Бар.

„Да нема звона на преслици цркве приметила је жена муслиманка која живи недалеко од цркве и о томе је обавестила раднике ЈП ‘Комуналне дјелатности’ Бар, а они надлежне барске свештенике који су обавестили полицију. Током увиђаја, сусед ове жене, такође муслиман, полицајцима је казао да има десетак дана да је видео да нема звона, али је мислио да је однето на конзервацију или слично“, налази се у саопштењу.

Они наглашавају да звоно које је, по свој прилици украдено, купила породица Ратковића из Сусташа код Бара тридесетих година прошлог века у Сплиту.

„О томе постоји натпис на звону. Оно је тежине, по сећању и слободној процени људи који су учествовали у обнови цркве Свете Неђеље након што је оштећена у земљотресу 1979. године, између 30 и 50 килограма“, истичу из Црквене општине Бар.

Неколико дана раније примећен је и нестанак звона са римокатоличке цркве Свети Вић у Гретви код Бара.

Јутрос су радници у Старом граду приметили да је нестало и звоно са тамошње цркве Светог Јована. Полиција је такође извршила увиђај“, објашњавају из Црквене општине Бар и закључују:

„Очито, реч је синхронизованој акцији. У околини Бара, у Спичу, а посебно у Црмници пуно је цркава на којима су звона. Могуће да је са још неке од њих нестало звоно. Уколико полиција што пре не спречи ову акцију, каква у овим крајевима није виђена још од времена када је аустријска војска са цркава скидала звона и односила их на претапање, барском крају прети својеврсни културоцид“.

ИН4С

Коментари: