Немачки произвођач аутомобила Дајмлер, који производи блиндиране лимузине које користи лидер Северне Кореје Ким Џонг-ун, саопштио је да нема појма где их је он добио и да немаjу пословне односе са Северном Корејом.

Блиндирана лимузина које користи лидер Северне Кореје Ким Џонг-ун AP Photo

Ким је Дајмлерове брендиране лимузине користио на неколико врло високих самита, укључујући и састанак ове седмице са руским председником Владимиром Путином и оба његова претходна самита са америчким председником Доналдом Трампом.

Продаја луксузне робе Северној Кореји, укључујући и лимузине, забрањена је санкцијама Уједињених нација које имају за циљ да изврше притисак на Пјонгјанг да напусти производњу нуклеарног оружја, пренео је АП.

Кима су, међутим, чекале две лимузине на станици у Владивостоку — Мерцедес Мајбах С600 Пулман Гард и Мерцедес Мајбах С62.

Верује се да је, такође, користио С600 Пулман Гард на самиту са америчким председником Доналдом Трампом у Сингапуру прошлог јуна и у Ханоју у фебруару.

«Немамо апсолутно никакву идеју како су та возила испоручена Северној Кореји»», изјавила је портпаролка Дајмлера Силке Мокерт у писаном одговору на извештај Асошиетед преса о лимузинама објављеном у среду

Дајмлер, са седиштем у Штутгарту у Немачкој, једна је од највећих и најпрестижнијих аутомобилских компанија на свету.

 

 

Тагови: ; ; ; ; ;