Наџибулах Зази ухапшен је 2009. године због планирања бомбашког напада на њујоршке возове. Ускоро ће бити пуштен из затвора јер је америчким агентима пружио опсежне информације.

Мигрант из Пакистана Наџибулах Зази радио је на штанду са кафом у центру Менхетна 2006. године. Тада му је пријатељ дао касету радикалног муслиманског свештеника.

То је био почетак путовања које је послало младића да се бори у Авганистану. Високи званичник Ал Каиде обучио га је да прави бомбе и послао назад у САД, где је са два пријатеља планирао самоубилачки напад на метро у Њујорку.

Зази је ухапшен 2009. године. Случај је закључен у четвртак када је савезни судија истакао сарадњу Зазија са америчким властима и његово сведочење на два суђења. Сарадња је допринела томе да се његова казна оконча током наредних дана.

Пружио је властима увид у терористичке групе и дао информације о пријатељима и члановима породице. Био је то необичан крај случаја тероризма који је почео тешком завером.

У оквиру споразума о сарадњи, Зази је пристао да сведочи против својих пријатеља, Зареина Ахмедзаиа и Адиса Медуњанина, и њиховим улогама у завери.

Њих тројица су се 2008. године заклели да ће се борити уз талибанске муџахедине, убијати америчке војнике и поразити САД или умрети покушавајући, наводи се у меморандуму о одмеравању казне.

Заверу Зазија и његових пријатеља из средње школе америчке власти назвале су једном од најопаснијих терористичких завера од напада 11. септембра. Међутим, они су престали са планирањем напада јер су били уплашени да су под надзором.

Живот Зазија — од штанда за кафу до бомбаша Ал Каиде

Зази је рођен у источном Пакистану 1985. године и преселио се у Квинс 1999. године. Ишао је у средњу школу «Флашинг» у Квинсу, али се исписао у последњој години. Радио је у продавницама и ресторанима брзе хране пре него што је постао продавац кафе.

У раним двадесетим, преслушао је стотине сати предавања јеменско-америчког имама Анвара ал Авлакија и јамајчанског проповедника Абдулаха ел Фаисала. Авлаки је био вођа Ал Каиде на Арапском полуострву, док је Фаисал био осуђен у Британији због оптужби да је подстрекивао убиство.

До 2008. године Зази је гледао видео снимке минобацача и самоубилачких напада Ал Каиде и талибана. Веровао је да су САД окупациона војска у Авганистану и да су лажирале нападе 11. септембра као изговор за инвазију, наводи се у меморандуму.

Свој штанд са кафом предао је другом продавцу и са Ахмедзаиом и Медуњанином одлетео у Пешавар у августу 2008. године.

На кампу за обуку Ал Каиде научили су како да користе гранате, «калашњикове» и ракетне бомбе. Касније је виши лидер Салех ал Сомали убедио момке да се врате у Сједињене Државе како би извршили самоубилачки напад.

Зази је прошао обуку током које је научио да прави бомбе од уобичајених састојака као што су одстрањивач лака за нокте, хидроген, сона киселина, прочишћени путер и брашно, истакнуто је у меморандуму.

Носећи затворску одору, Зази је стекао средњошколску диплому и, према његовим речима, више није иста особа као када је ухапшен.

«Трудио сам се да исправим своју страшну грешку тако што сам сарађивао», рекао је Зази. Додао је да боље познаје себе, као и да разуме право значење ислама.

Њујорк Тајмс

Тагови: ; ;