Хиљаде Чеха на трговима за независно правосуђе и против нове министарке(ВИДЕО))

Хиљаде Чеха изашло је синоћ, као и прошле седмице, на тргове Прага, Брна, Остраве и још неколико градова широм земље да протестују у одбрану независног правосуђа.

Хиљаде Чеха на трговима за независно правосуђе и против нове министарке(ВИДЕО))

Они су против нове министарке правде Марије Бенешове, јер се плаше да је она именована да заташка аферу око махинација са донацијама Европске уније, због које полиција, након трогодишње истраге, тражи да се суди премијеру Андреју Бабишу, преноси Данас.

„Ово смрди на највећу интервенцију у правосуђу од новембра 1989. године. Не желимо да премијер избегне праведни суд. Не желимо да судови дођу под контролу премијера и председника“, позвали су на данашње демонстрације организатори, иницијатива Милион тренутака (за демократију).

Демонстранти су у Прагу на Старомњестски трг поново донели велики транспарент са портретом премијера Бабиша и нове министарке и поруком: „Бенешова Марије да моје злочине сакрије“ и друге са порукама „Бабиш себи а народ у гроб“, „Бабиш иза решетака“ а скандирају „Нисмо слепи“, звижде и као у данима „плишане револуције“ 1989. године звецкају кључевима као симболични знак да је Бабишу, као 1989. године комунистима, оџвонило.

Демонстранти захтевају оставку министарке Бенешове, која је, међутим, још пре недељу дана поводом демонстрација на којима се у Прагу било окупило 15.000 људи а у Брну преко 3.500, поручила да она не подлеже притисцима улице.

На протесту у одбрану независног правосуђа демонстранти такође траже да Бенешова одустане од реформе државног тужилаштва коју је најавила, све док независни суд не одлучи да ли је премијер Бабиш заиста на превару пре 12 година извукао из европских фондова два милиона евра за своју породичну фарму Родино гнездо.

Полиција је против Бабиша, који тврди да је цела афера измишљена и подсећа да су те дотације враћене ЕУ, водила истрагу три године и на крају средином априла дала предлог тужилаштву да премијер буде оптужен и да одговара за кривично дело злоупотребе европских фондова пред судом.

Хиљаде Чеха на трговима за независно правосуђе и против нове министарке(ВИДЕО))

Након тога, оставку је из нејасних разлога поднео министар правде, а председник Земан, коме не смета кривично гоњени премијер све док није правоснажно осуђен, на његово место је именовао на предлог премијера своју саветницу Бенешову, бившег главног државног тужиоца, а Бабиш је поручио да њено именовање не угрожава правосуђе, како тврде демонстранти, и да су то потпуне измишљотине.

Бабиш, иначе други најбогатији тајкун у Чешкој у агро сектору и хемијској индустрији, према предлогу оптужнице злоупотребио је европске фондове, када је будућу фарму Родино гнездо 2007. године формално издвојио из свог концерна Агроферт, како би фарма добила дотације за мала предузећа, што у склопу Агроферта не би могла, па је након контролног периода од пет година вратио у Агроферт.

Могући сукоб интереса према новој европској смерници из августа прошле године у случају Бабиша проверава и Европска комисија, пошто није јасно да ли Бабиш који је своја предузећа, Агроферт и медије које је купио када је одлучио да уђе у политику превео у поверенички фонд и даље може да их контролише а истовремено је премијер владе која одлучује и о европским дотацијама.

„Ревизија још није завршена. Као превентивну меру, ЕК не исплаћује Агроферту дотације из европских структуралних и инвестиционих фондова“, саопштио је еврокомесар Гинтер Етингер чешкој подружници невладине организације Транспаренси интернешенел.

ЕК је обећала да ће проверу да ли је чешки премијер у сукобу интереса довршити до средине маја, али не очекује се да ће резултате контроле саопштити док не прођу европски парламентарни избори 24. и 25. маја, преноси Данас.

Коментари: