Лупањем у шерпе и узвицима против власти дочекана је на улицама главног економског центра на Босфору одлука Врховне изборне комисије у Турској да се локални избори у Истанбулу пониште после победе опозиције у марту.

Док опозиција одлуку назива «чистом диктатуром», власт тврди да она представља победу турске демократије. Гласање ће бити поновљено 23. јуна.

Званично образложење комисије је да се гласање понавља, јер неки од чланова комисије нису били државни службеници, а поједини документи са резултатима нису били потписани.

Из Партије правде и развоја председника Реџепа Тајипа Ердогана (ППР) тврде да је победа опозиционе Републиканске народне партије (РНП) остварена помоћу «неправилности и корупције».

 Ми ову одлуку сматрамо најбољим кораком који ће ојачати нашу вољу да решимо проблеме у оквиру демократије и закона — рекао је Ердоган, додавши да су лопови украли националну вољу у гласачким кутијама.

Са друге стране, Екрем Имамоглу (РНП) који је у априлу преузео функцију новог градоначелника Истанбула, назвао је одлуку «издајничком». Потпредседник РНП Онурсал Адигузел каже да се понављањем гласања поручује да је «нелегално победити ППР»:

Овај систем који занемарује вољу народа и закон, нити је демократски нити легитиман — тврди он.

И Екрем Имамоглу и његов главни такмац на претходном гласању, бивши премијер Бинали Јилдирим, потврдили су да ће бити на листи на поновљеним изборима.

Избори у Турској 31. марта били су виђени као референдум о владавини Ердогана. Иако је владајућа коалиција освојила 51 одсто гласова широм земље, секуларистичка РНП остварила је победу у престоници Анкари, Измиру и Истанбулу, где је Ердоган некад и сам био градоначелник.

Ко победи у Истанбулу, побеђује у Турској — рекао је Ердоган уочи избора.

Имамоглу је проглашен за победника са разликом мањом од 14.000 гласова. Владајућа партија од тада доводи у питање резултате у Анкари и Истанбулу, док их опозиција оптужује да покушавају да покраду изборе.

Док турска лира наставља пад, а економија је у рецесији, аналитичари су уверени да су економски разлози коштали Ердогана власти у Истанбулу. Понављање избора сматра се рискантним потезом, па је и Ердоганова партија дубоко подељена.

НЕМА ДЕМОКРАТИЈЕ, НЕМА МЕСТА У ЕУ

Одлука да се пониште резултати избора за градоначелника Истанбула није транспарентна и не може се разумети — изјавио је шеф немачке дипломатије Хајко Мас, док из Европског парламента кажу да одлука о понављању избора доводи у питање кредибилност демократије у Турској.

Претходно је аустријски канцелар Себастијан Курц критиковао одлуку о анулирању избора и поручио да онај који не прихвата демократске изборе нема шта да тражи у ЕУ.

Тагови: ; ;