Kим надгледао војну вежбу, наредио већу борбену готовост

Севернокорејски лидер Kим Џонг Ун надгледао је војну вежбу војске на западу земље, током које је наредио и повећање борбене готовости, јавила је државна агенција KЦНА.
Kим надгледао војну вежбу, наредио већу борбену готовост

Током вежбе највероватније су испаљене ракете кратког домета, наводи Ројтерс, додајући да KЦНА није прецизирала о каквом оружју је реч.

Kим Џонг Ун је током вежбе истакао да „истински мир и безбедност земљи једино гарантује снажна физичка снага да брани свој суверенитет“.

Поводом војне вежбе Северне Кореје и лансирања неидентификованих пројектила, реаговао је председник САД Доналд Трамп који је истакао да он зна да Северна Kореја жели да преговара са САД и да се односи двеју држава настављају – упркос најновијем лансирању ракета.

„Наши односи се настављају… Знам да желе да преговарају, они говоре о преговарању. Али не мислим да су још спремни“, рекао је Трамп новинарима у Белој кући, преноси Ројтерс.

Додао је да ће добро проучити све у вези са новим лансирањем пројектила у Северној Kореји и да ће одлучити о даљим потезима.

Навео је да је реч о ракетама кратког домета и поручио да нико није срећан због ове ситуације.

Према наводима јужнокорејске војске, Пјонгјанг је лансирао пројектил, мање од недељу дана пошто је лидер Kим Џонг Ун надгледао тест-испаљивање више ракета. То је у току вечери потврдила и севернокорејска агенција KЦНА, не навевши детаље о испаљеним пројектилима.

Ројтерс наводи да су највероватније испаљене две ракете кратког домета.

Односи САД и Северне Kореје након другог сусрета Трампа и Kима нису најјаснији, иако је из Беле куће саопштено да су разговори одржани у фебруару били конструктивни.

Трамп је изјавио да до споразума није дошло због захтева Северне Kореје да се, у замену за денуклеаризацију, укину америчке санкције.

САД на то нису биле спремне, али је Kим Џонг Ун тада обећао да ће се и даље уздржавати од ракетног тестирања, што је договорено на првом састанку у јануару прошле године.

Танјуг, РТС

Коментари: