Kим надгледао војну вежбу, наредио већу борбену готовост

Севернокорејски лидер Kим Џонг Ун надгледао је војну вежбу војске на западу земље, током које је наредио и повећање борбене готовости, јавила је државна агенција KЦНА.

Током вежбе највероватније су испаљене ракете кратког домета, наводи Ројтерс, додајући да KЦНА није прецизирала о каквом оружју је реч.

Kим Џонг Ун је током вежбе истакао да „истински мир и безбедност земљи једино гарантује снажна физичка снага да брани свој суверенитет“.

Поводом војне вежбе Северне Кореје и лансирања неидентификованих пројектила, реаговао је председник САД Доналд Трамп који је истакао да он зна да Северна Kореја жели да преговара са САД и да се односи двеју држава настављају – упркос најновијем лансирању ракета.

„Наши односи се настављају… Знам да желе да преговарају, они говоре о преговарању. Али не мислим да су још спремни“, рекао је Трамп новинарима у Белој кући, преноси Ројтерс.

Додао је да ће добро проучити све у вези са новим лансирањем пројектила у Северној Kореји и да ће одлучити о даљим потезима.

Навео је да је реч о ракетама кратког домета и поручио да нико није срећан због ове ситуације.

Према наводима јужнокорејске војске, Пјонгјанг је лансирао пројектил, мање од недељу дана пошто је лидер Kим Џонг Ун надгледао тест-испаљивање више ракета. То је у току вечери потврдила и севернокорејска агенција KЦНА, не навевши детаље о испаљеним пројектилима.

Ројтерс наводи да су највероватније испаљене две ракете кратког домета.

Односи САД и Северне Kореје након другог сусрета Трампа и Kима нису најјаснији, иако је из Беле куће саопштено да су разговори одржани у фебруару били конструктивни.

Трамп је изјавио да до споразума није дошло због захтева Северне Kореје да се, у замену за денуклеаризацију, укину америчке санкције.

САД на то нису биле спремне, али је Kим Џонг Ун тада обећао да ће се и даље уздржавати од ракетног тестирања, што је договорено на првом састанку у јануару прошле године.

Танјуг, РТС

Коментари: