УЖИВО са „Одбране слободе“. Војни спектакл у Нишу, руски понос и српско наоружање

Српска војска и полиција данас ће у Нишу показати снагу и способност на војно-полицијској паради на којој учествује 4.000 војника, 300 возила и 40 летелица. У Ниш је стигао и један од најбољих тенкова на свету, руски Т-72 Б3. Пренос на Првом програму РТС-а од 10.55.

Програм приказа обухвата свечани дефиле пешадијског ешалона, дефиле моторизованог ешалона, налет ваздухопловног ешалона и падобрански десант.

У Ниш је стигла модернизована верзија руског тенка Т-72 Б3. Посада каже да је то један од најбољих тенкова на свету.

„Овај наш тенк је одлична машина. Има топ калибра 122 милиметра, активан оклоп и ноћни нишан. Веома ми је драго да сам овде да заједно са српском војском обележим Дан победе“, каже командир тенка капетан Василиј Дороженко.

УЖИВО са "Одбране слободе". Војни спектакл у Нишу, руски понос и српско наоружање
Руски војници пред публиком у Нишу. Фото: Лола Ђорђевић, NewsFront

На паради ће поред њега у домаћем тенку М-84 бити поручник Младен Икић, један од најбољих тенкиста на међународним такмичењима.

„Најважније нам је било да добро припремимо технику, како не би смо имали пробелма у току пролазка. Сада дотерујемо само неке финесе, да све изгледа како треба“, каже поручник Икић.

Парада за памћење 

Моторизоване јединице војске и полиције у Нишу наступају заједно.

„То је само наставак наше успешне сарадње коју смо имали претходних година, приликом обезбеђењка државне границе у време мигранстке кризе, као и на заједничкој вежби коју смо имали у Краљеву“, објашњава командант моторизованог ешалона бригадни генерал Зоран Насковић.

Пре тенкова у дефилеу ће проћи 27 пешадијских ешалона. Међу њима и млађи водник Младен Вилендечић.

„Ово се памти за цео живот, мени пуно значи као неком ко је иначе из војне породице, поготово што сам Нишлија, проћи ћу испред своје породице и испред свог Ниша“, наглашава млађи водник Вилендечић.

На паради учествује око 4.000 војника и полицајаца, 300 борбених возила и око 40 хеликоптера и авиона.

Извор: РТС

Коментари: