(ВИДЕО) Одговор САД на претње из Техерана – бомбардери слетели у Kатар

Амерички бомбардери Б-52 које је Бела кућа упутила у Персијски залив због неодређених претњи Ирана, стигли су у америчку војну базу у Kатару, саопштиле су америчке ваздухопловне снаге, преноси АП.
(ВИДЕО) Одговор САД на претње из Техерана – бомбардери слетели у Kатар

Америчка ваздухополовна централна команда објавила је фотографије на којима су приказани бомбардери који су у базу Ел Удеид у Kатару стигли у четвртак увече, пренела је агенција АП.

Остали бомбардери слетели су на неоткривену локацију у среду у „југозападној Азији“, саопштиле су америчке ваздухопловне снаге, преноси АП.

Бела кућа је у недељу обелоданила да ће послати амерички носач авиона „Абрахам Линколн“ и бомбардере у Персијски залив због наводних претњи из Техерана.

Америчка администрација није појаснила о каквим претњама је реч.

„Линколн“ је у четвртак прошао кроз Суецки канал на путу ка Перијском заливу.

Иран је у среду објавио да ће почети да се повлачи из нуклеарног споразума са западним силама, годину дана пошто су се САД повукле из тог споразума.

Ирански председник Хасан Рухани дао је европским лидерма рок од 60 дана да пронађу начин да заштите Иран од америчких санкција које су усмерене на њену економију и нафтну индустрију или ће у супротном Техеран почети да обогаћује уранијум близу нивоа наоружања, преноси АП.

Европска унија је у четвртак позвала Иран да поштује међународни споразум којим се сузбијају нуклеарне амбиције.

Иран је 2015. постигао споразум о свом нуклеарном програму са шест великих сила – САД, Немачка, Кина, Француска, Велика Британија и Русија.

САД су пре годину дана иступиле из тог споразума, а од 1. маја укинули су и изузећа за неке земље од забране куповине иранске нафте.

АП, РТС

Коментари: