Француска полиција испалила је сузавац у сукобима са маскираним демонстрантима у Лиону и Нанту на 26. узастопном викенд протесту «Жутих прслука» против председника Емануела Макрона и његовог програма економских реформи.

У Нанту, демонстранти са црним капуљачама на рубу углавном мирног протеста бацали су боце и разбијали излоге радњи, док је у Лиону полиција сузавцем покушавала да одбије демонстранте од централног Плас Белкур, преноси Ројтерс.

Макрон је прошлог месеца, након неколико недеља националне дебате, узвратио обећавајући да ће смањити порезе и извинивши се за своје, понекад оштре одговоре.

У Нанту су, међутим, демонстранти рекли да Макронови предлози нису ишли довољно далеко и да су им недостајали детаљи.

«Велика дебата била је димна завеса, данас су на нас бацили сузавац», рекао је један 43-годишњи протестант који се представио као Микаел, додајући да ће се протести наставити, иако је демонстраната сада мање, али ће се «вратити».

Јучерашњи протест у Паризу био је миран. Демонстранти су по киши марширали са кишобранима и транспарентима против Макрона.

Њихов број смањио се са више од 300.000 широм земље на врхунцу у новембру на испод 30.000 у последње време, према проценама владе.

Тагови: ; ; ;