Спорно учешће Приштине у НАТО вежби у Хрватској

Србија нема ништа против најављене НАТО вежбе у Хрватској, али сматра да позивање лажне паравојске самопроглашеног Косова да у томе учествује није добро и говори о лошој намери, рекао је министар одбране Србије Александар Вулин.

Спорно учешће Приштине у НАТО вежби у Хрватској

„Немамо ништа против да НАТО или било која друга организација на својој територији вежба, нека то буде допринос колетивној безбедности. Али, позивати лажну војску, паравојску коју не признаје добар део НАТО чланица, сматрамо да то није добро, нити добросуседски“ – рекао је Вулин.

Он је навео да Хрватска врло ретко, нажалост, пропушта прилику да покаже колико им је стало до, како каже њихова председница Колинда Грабар Китаровић, „браће по оружју“ /Албанаца/.

„Браћа сте по оружју једино када сте заједно ратовали против Срба. Је ли могуће да вам је једини разлог да се са неким побратимите буде борба против Срба? Је ли могуће да нисте успели да нађете ниједну историјску везу, писца кога преводе у Хрватској, неког сликара познатог у Хрватској?“ – упитао је Вулин.

Када је реч о изјавама званичника Тиране и Приштине о „великој Албанији“, Вулин је рекао да је за Србију извор велике бриге заглушујућа тишина из Европе, оценивши да је то јасан показатељ да се о тој намери не мисли сасвим лоше.

„То што Европа ћути, навикли смо, али забрињавајуће је што ћути Црна Гора и Северна Македонија. Они на које се „велика Албанија“ односи. Шта се то њима десило, па ћуте? Само Србија сме да проговори“ – рекао је Вулин.

Вулин је запитао шта би се десило да је јуче у Бањалуци, током обележавања Дана Војске Републике Српске, рекао да границе на Дрини нису нешто што је српски народ желео, те да треба да буду брзо обрисане, и не само на Дрини.

„Мислим да не би требало много минута да се Европа и све земље у окружењу огласе о томе“ – каже Вулин.

Коментаришући медијске написе о томе да се шверцом археолошког блага финансирају терористи, Вулин је рекао да је Европа дуго ћутала о томе да главни нарко-кланови који трују њихову децу по улицама, долазе са Космета.

„Сада то виде. Као што су ћутали о томе, сада ћуте о стварању „велике Албаније“. Дочекаће да им се то зло деси и направи велику несрећу целом Балкану, само ако наставе да ћуте. Нека погледају своје улице и ко им трује дјецу, па ће да знају одакле је то дошло и шта су сами створили“ – истакао је Вулин.

Он је оценио да, нажалост, идеологија фашизма није поражена, када се види да се поново обележава Блајбург и да постоје људи који би да понове злочине у усташком логору Јасеновац.

„Када видите да се усташким и нацистички злочини релативизују, глорификују, да се говори да то и није било страшно, а ако јесте, онда је то било са добром намером, онда видите да та идеологија није поражена“ – рекао је Вулин.

Осврћући се на могућност да контроверзни загребачки надбискуп у време НДХ Алојзије Степинац буде проглашен свецем, Вулин каже да је згрожен јер је реч о човеку који је вршио злочине над Србима у Другом светском рату.

„Замислите да неко помене да се неки Хитлеров капелан прогласи свецем?! Па, то никоме не би ни пало на памет. Не знам ни како викар усташке војске може да буде светац? Ваљда што су чинили злочин над Србима, па је то онда прихватљивије“ – рекао је Вулин.

Коментари: