Председници Русије и Турске, Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган, телефонски су разговарали о честим нарушавањима прекида борбених дејстава од стране терориста у зони деескалације Идлиб у Сирији, саопштила је прес-служба Кремља.

Ердоганов кабинет саопштио је да је председник Турске руском колеги да сиријска влада угожава турско-руску сарадњу у провинцији Идлиб тако што крши примирје.

Ердоган је рекао Путину и да сиријски напади на цивиле, школе и болнице у Идлибу не могу да буду протумачени као борба против тероризма, додаје се у саопштењу.

Пораст насиља у подручју Идлиба угрожава руско-турски споразум којим је заустављена владина офанзива у септембру. То подручје једно је од последњих великих упоришта сиријских побуњеника.

Двојица председника такође су разговарала о владиној кризи у Босни и Херцеговини, додаје се у саопштењу турске администрације.

„Ердоган је током телефонског разговора покренуо питање владине кризе у Босни и Херцеговини, указујући на потребу да се повећа ниво сарадње са међународним организацијама за мир и стабилност у региону“, наводи се у саопштењу.

Раније је Ердоган изјављивао да смена председника председништва Босне и Херцеговине на сваких осам месеци и немогућност формирања сошствене војске представља озбиљне проблеме за ову земљу.

Босна и Херцеговина објавила је о отцепљењу од Југославије 1992. године, након чега је у овој земљи почео рат у којем су учествовали босанских муслимани, Срби и Хрвати.

У новембру 1995. године у америчкој војној бази у Дејтону постигнут је мировни споразум о прекиду ватре, раздвајању зараћених страна и раздвајању територија, чиме је окончан грађански рат у републици. Документ је потписан у Паризу 14. децембра исте године. Након усвајања споразума у Босни и Херцеговини постоји апарат високог представника који прати његову имплементацију.

Тагови: ; ; ;