Русија: Надамо се да ће Зеленски јасно дефинисати приоритете који се тичу Донбаса

Москва се нада да ће новоизабрани председник Украјине Владимир Зеленски након инаугурације јасније дефинисати своје приоритете који се тичу Донбаса, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Григориј Карасин.

„Надамо се да ће после инаугурације Владимир Зеленски јасније дефинисати своје приоритете, између осталог и о решавању ситуације у Донбасу“, рекао је Карасин у интервјуу за лист „Известија“.

Он је такође изразио наду да ће нови председник одговорно испуњавати своје обавезе и да неће избегавати директан дијалог са становницима Донбаса.

Украјинске власти су у априлу 2014. године покренуле војну операцију против народних република Доњецка и Луганска које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014. године. Према последњим подацима Уједињених нација у сукобима је погинуло око 13.000 људи.

Кијев не признаје ДНР и ЛНР и сматра територије ових двеју република окупираним, а устаничке снаге терористичким.

Кијев je више пута оптуживао Москву за мешање у сукоб у Донбасу. У јануару 2015. године Врховна рада донела је изјаву у којој се Русија назива „државом-агресором“. Русија то негира и такве оптужбе назива неприхватљивим. Москва је више пута изјављивала да није страна унутрашњег украјинског сукоба и да је заинтересована да Украјина превазиђе политичку и економску кризу.

Коментари: