Шест водећих кандидата за новог председника Европске комисије учествоваће у дебати која ће се вечерас уживо из Европског парламента у Бриселу путем Евровизије преносити широм Европе.

Жан Клод Јункер (фото: Лола Ђорђевић)

Пред европске изборе, који се одржавају од 23. до 26. маја, европским гласачима представиће се Манфред Вебер испред Европске народне партије, Франс Тимерманс, водећи кандидат социјалдемократа, Маргарет Вестагер испред Алијансе либерала и демократа за Европу, Ска Келер из групе Зелених, Јан Захрадил из Алијансе реформиста за Европу и Нико Куе испред Европске левице.

Кандидати ће разговарати о шест унапред утврђених тема почев од миграција, незапослености младих у Европи, климатских промена преко пореске политике и конкурентности, међународне трговине и улоге ЕУ у свету до питања популизма, демографског јаза и релевантности институција.

Очекује се да Европски парламент након инаоугурације новог сазива 2. јула крене у избор будућег председника Европске комисије, највишег изврчног тела ЕУ.

Према правилима уведеним на претходним европским изборима 2014. године, водеће европске политичке групе номинују своје кандидате тзв. водеће кандидате за место председника Европске комисије.

По правилу, то место би требало да припадне кандидату чија странка освоји највећи број места у Европском парламенту, пошто га подржи Европски савет и изгласа већина посланика Европског парламента.

Очекује се да ће конзервативна Европска народна партија (ЕПП) и овога пута добити прилику да из својих редова именује председника Европске комисије.

Иако се у ЕУ тренуто води дебата око начина и услова за избор будућег председника Комисије, очекује се да би немачки посланик и лидер групе ЕПП-а у Европском парламенту Мафред Вебер могао у новембру да замени некадашњег премијера Луксембурга Жана Клода Јункера на месту председника Европске комисије.

Тагови: ; ; ; ;