Покушаји САД да осујете „Северни ток 2“ пример нелојалне конкуренције

Москва високо вреднује то што Беч подржава пројекат „Северни ток 2“, изјавио је председник Русије Владимир Путин након састанка с аустријским колегом Александером ван дер Беленом.

Покушаји САД да осујете „Северни ток 2“ пример нелојалне конкуренције

„’Гаспром‘ и ОМВ реализују пројекат изградње Јужног руског нафтно-гасног налазишта и заједно учествују у изградњи ’Северног тока 2‘. Ми у Русији високо вреднујемо доследан став аустријске стране да подржи пројекат усмерен на заштиту енергетске безбедности евроазијског континента“, рекао је Путин новинарима.

Председник Русије је нагласио да „Северни ток 2“ одговара интересима целе Европе и да се нада да ће тај пројекат бити реализован.

„Русија је спремна да иде до краја у реализацији пројекта ’Северни ток 2‘“, казао је Путин.

Он је додао да се нада да су компаније које учествују у том пројекту свесне своје одговорности према економијама својих земаља.

Осврћући се на однос Сједињених Америчких Држава према „Северном току 2“, Путин је истакао да су амерички покушаји да се реализација тог пројекта осујети пример нелојалне конкуренције.

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода укупног капацитета 55 милијарди кубних метара гаса годишње од обала Русије, кроз Балтичко море, до Немачке. Нови гасовод ће пролазити кроз територијалне или искључиве економске зоне земаља које се простиру дуж обала Балтичког мора — Русије, Финске, Шведске, Данске и Немачке.

Коментари: