Главни уредник украјинске редакције РИА новости Кирил Вишински већ годину дана је у притвору у Украјини.

Активисти и новинари учествују на скупу у знак подршке новинару Кирилу Вишинском у близини украјинске амбасаде у Москви.

Припадници Службе безбедности Украјине (СБУ) упали су 15. маја у канцеларије украјинске редакције агенције РИА Новости у Кијеву и извршили претрес који је трајао око осам часова. У уторак је такође ухапшен и уредник портала „РИА Новости Украјина“ Кирил Вишински. Он је осумњичен да подржава самопроглашене републике Донбаса и за велеиздају.

Вишински се током суђења обратио за помоћ председнику Русије Владимиру Путину и изјавио да ће се одрећи украјинског држављанства. Путин је ову ситуацију назвао невиђеном, рекавши да је Вишински ухапшен „због његове професионалне активности, због обављања своје новинарске функције“. Москва је упутила Кијеву протестну ноту тражећи окончање насиља над новинарима.

У априлу 2019. године више од 250 новинара у Русији и широм света потписало је позив Владимиру Зеленском да ослободи Вишинског. Раније је скоро 50 политичара, новинара, јавних личности и активиста за људска права у земљама Латинске Америке такође упутило своје жалбе украјинским властима.

Тагови: ; ; ;