Комесарка Савета Европе за људска права Дуња Мијатовић је у писму упућеном српској министарки правде позвала српске власти да преиспитају нацрт закона који уводи казну доживотног затвора без права на условну слободу за најтежа постојећа кривична дела.

У писму српској министарки правде Нели Кубуровић објављеном данас комесарка Савета Европе позива власти да преиспитају нацрт тог закона који се управо разматра у Скупштини Србије. Мијатовић је подсетила да казна доживотног затвора да би била у складу са чланом три Европске конвенције о људским правима, која је обавезујућа за Србију, мора да има могућност смањивања, другим речима мора да постоје изгледи за ослобађање затвореника и могућност преиспитивања казне, наводи се у писму, преноси Бета.

Она је такође изразила забринутост због одлуке власти да не одрже јавну расправу о нацрту закона и позвала их да то ипак ураде.

„Српске власти треба да осигурају да ова или било која друга законска иницијатива ове врсте буде у потпуности у складу са судском праксом Европског суда за људска права”, рекла је комесарка у писму.

Тагови: ; ; ; ;