Очекује Трампов потпис на документ којим се америчким фирмама забрањује да користе телекомуникациону опрему ове компанија јер то представља „ризик по националну сигурност”

фото: АП/БЕТА

Очекује се да председник САД-а Доналд Трамп ове седмице потпише извршну наредбу којом се америчким фирмама забрањује да користе телекомуникациону опрему од компанија које представљају ризик по националну сигурност, чиме се отвара пут забрани пословања с кинеским „Хуавејом”, јавља Ројтерс.

Наредба, у којој ће бити наведене конкретне земље или компаније, разматра се више од годину дана, али је у више наврата одлагана, рекла су британској агенцији три америчка званичника упозната с тим планом, уз молбу да не буду именована.

Додали су да би потписивање могло поново да буде одложено.

Извршна наредба би се позвала на Међународни закон о ванредним економским овлашћењима (ИЕЕПА), који председнику даје пуномоћ да доноси регулативу у сфери привреде у случају претње по националну безбедност.

Наредба би требало да буде достављена Министарству привреде, које у сарадњи са другим владиним агенцијама треба да направи план за њено спровођење, навели су извори.

Уколико буде потписан, овај документ ће доћи у врло деликатном времену у односима између Кине и Сједињених Држава, две највеће светске економије које воде трговински рат подизањем царина на узајамни увоз робе.

Вашингтон сматра да би опрему коју производи „Хуавеј Технолоџиз”, трећи највећи произвођач паметних телефона на свету, могла да користи кинеска држава за шпијунажу.

Хуавеј је у више наврата одбацио такве тврдње.

Ројтерс додаје да ни из „Хуавеја”, а ни из Беле куће нити америчког Министарства привреде нису одговорили на њихов захтев за коментаром о потенцијалној извршној наредби, преноси Танјуг.

Тагови: ; ;