Европа девети пут излази на изборе

За недељу дана преко 400 милиона грађана из 28 чланица ЕУ имаће прилику да гласају за своје представнике у Европском парламенту.

Европа девети пут излази на изборе
Први ће на гласање изаћи Холанђани и Британци 23. маја док ће се у највећем броју чланица европски избори одржати у недељу 26. маја.

Коначни резултати који ће одредити састав деветог сазива Европског парламента биће познати истог дана око 22 часа.

Сваких пет година од 1979. године грађани земаља чланица ЕУ бирају своје представнике за Европски парламент као једино тело ЕУ које се бира директно на изборима.

Као и на претходним изборима 2014. године и ове године бира се укупно 751 посланик из 28 држава чланица.

Посланици се бирају пропорционално, тако да мање чланице као што су Малта или Луксембург имају по 6 посланика, док највише посланика Европског парламента долази из Немачке (96) и Француске (74).

Велика Британије ће поново имати 73 места у Парламенту у Бриселу све до завршетка процеса ратификације повлачања из ЕУ.

Планирано је да се након Брегзита број посланика у Европском парламенту смањи на 705 при чему би 27 места било додељено другим земљама чланицама.

Према проценама аналитичара и истраживању јавног мњења у ЕУ, очекује се да и у новом сазиву Европског парламнета тренутно водеће, али и најстарије снаге европског десног и левог центра и даље одрже парламентарну већину.

Последње процене су да ће тренутно највећа Европска народна партија (ЕПП) и поред пада са тренутних 217 места остати најмногобројнија са очекиваних 180 посланика.

За њом долазе Социјал-демократе (СД) са очекиваних 149 посланика (у односу на 188 из постојећег сазива), Алијанса либерала и демократа ( АЛДЕ) са 76 и Зелени са очекиваних 57 места у новом сазиву Европског парламента.

Поред пада броја тзв ”традиционалних странака”, очекује се да у деветом сазиву Европског парламета странке крајње деснице освоје више мандата.

Последња истраживања говоре да би политичка групација Европа нација и слобода (ЕНФ) на челу са посланицима француског Народног фронта Мари Ле Пен мога да овога пута добије 62 посланичких места у односу на 37 из постојећег сазива.

 

 

 

Коментари: