Курц покушава да избегне пад прелазне владе

Аустријски канцелар Себастијан Курц разговарао је с представницима парламентарних партија у настојању да спречи изгласавање неповерења прелазној влади, која је од јуче на власти, и нагласио да ће она водити бригу о очувању стабилности земље до превремених избора и формирања нове.

Себастијан Курц (Фото: Лола Ђорђевић)

На састанак у седиште канцелара, све странке, изузев Неос-а, послале су „нижи ниво“, то јест, нису дошли лидери, већ шефови посланичких клубова, чиме су показале став према актуелној влади.

„Прелазна влада је јуче почела да ради, а њен циљ и задатак јесте да обезбеди стабилност и припреми превремене изборе. На том путу је важно да је усаглашена с председником земље, али и да постоји дијалог с парламентарним партијама“, објаснио је Курц на конференцију за штампу после разговора.

Рекао је да је представницима парламентарних партија дао конкретне предлоге како треба да функционише сарадња прелазне владе и парламента.

Истакао је да ће најважнија тема наредних месеци битие расветљавање афере која је довела до распада владајуће коалиције и додао да је осигурао да Министарство унутрашњих послова добије све потребне ресурсе за спровођење истраге.

„Истрага мора да се спроведе како по питању свих оптужби и гласина на рачун оних који се налазе на видео-снимцима, али и да се расветли ко је налогодавац и финансијер тих снимака. Пошто се на видео-снимцима разговара о државним пословима, успоставили смо радну групу у Министарству за инфраструктуру и саобраћај која треба да провери све послове које је држава расписала у протеклих годину и по дана“, прецизирао је канцелар.

Курц је нагласио да прелазна влада неће предузимати никаква нова постављења, нити предлагати законе, већ ће правне акте доносити само у циљу одржавања статуса кво, односно у случају преке потребе.

Парламент у уторак о поверењу Курцу

Исто тако је навео да прелазна влада неће улазити у нове инвестиције, а с тим у вези је казао да неће бити ни оглашавања у вези с радом владе.

„Предложио сам парламентарним партијама укључење у послове владе. У основи, на састанцима владе учествују министри и шефови посланичких клубова коалиционих партнера. Пошто не постоји коалициона сарадња, предложио сам да на седницама прелазне владе присуствују шефови посланичких клубова свих парламентарних партија, како би имали што већу трaнспарентност и размену информација са скупштином“, објаснио је Курц.

Упитан да ли очекује да ће у уторак још бити канцелар, подсетио је да је парламент за понедељак заказао ванредну седницу на којој ће се расправљати о поверењу влади.

„Одлуку о томе да ли ћу бити канцелар, у уторак доноси парламент“, поручио је Курц, који је још јуче био уверенији да ће „преживети“ гласавање.

Истовремено је указао да експерте које је увео у владу на места Слободарске партије Аустрије (ФПО) чији су министри напустили владу, нико није оспорио.

Подсетио је да се ради о експертима који су или већ имали водеће функције или их имају у ресорима које сада воде, и да припадају различитим политичким опцијама.

Танјуг