Избори за ЕП: У Шпанији победили социјалисти, место у ЕП обезбедио и Пуџдемон, Меркелова у паду

После успеха на парламентарним изборима 28. априла шпански социјалисти (ПСОЕ) потврдили су тенденцију опоравка и на европским и локалним изборима одржаним ове недеље.Без коначних резултата, све упућује да су социјалисти генерални победници о чему сведочи и повратак на власт у Мадриду први пут од 1995. Према прелиминарним резултатима социјалисту су надмашили „Народну партију“ за више од 10%.

У Шпанији се истовремено гласало за Европски парламент, али и за власт у Мадриду, Барселони и још неким великим градовима. Бивши каталонски премијер Карле Пуђдемон, одавно у бекству,и лидер каталонске “Републикансе левице” Ориол Жункерас, одавно у затвору и пред судом у Мадриду, остварили су, по свему судећи, циљ: постали су евро-посланици али како ће то у пракси изгледати остаје да се види…Од Пуђдемона се тражи да лично дође у Мадрид по акредитив.

Генерално, изборе је добила ПСОЕ која ће у односу на изборе 2014. у Европском парламенту имати 4 посланика више, 18 према 14. Социјалисти су добили највише гласова и у покрајинама Арагон, Кастиља-Ла Манча и на Балеарским остврвима. Можда ће их вратити на чело региона Мадрид после 24 године и донети победу Анхел Габилондо, брат популарног новинара Ињаки Габилонда.

У Мадриду, после 91% пребројаних гласова, побеђује леви блок на челу са “Више Мадрид” али већина у коалицији са ПСОЕ је бивала све неизвеснија како је растао број прегледаних листића. За већну је потребно 29 посланика . Леви блок, у коме су још ПСОЕ и Унидос Подемос (Заједно можемо) је на граници, може се десити да преузима власт у Мадриду после скоро 25 година али и да “народњаци” са 14 мандата, “Грађани” са 11 и “Вокс” са 4 могу, ако се потврде ове бројке, да задрже позицију јер збир даје неопходну већину од 29.

/ C У Барселони добила је „Републиканска левица“, има 4.600 више гласова. Број мандата остаје по 10, а социјалиста 8, али републиканци преузимају Барселону.

Ада Колау је признала пораз.

 ПУЏДЕМОН ОСВОЈИО МЕСТО У ЕП

Према пројекцијама, место у ЕП је освојио и бивши каталонски лидер Карлес Пуџдемон који је кампању водио из Брисела, као и његов бивши заменик Ориол Жункерас.

НЕМАЧКА: МЕРКЕЛОВА У ПАДУ

Први резултати излазних анкета са избора за ЕП у Немачкој, указују да је владајући блок немачке канцеларке Ангеле Меркел ЦДУ/ЦСУ, иако у значајном паду, освојио највећу подршку од 28 посто гласова.

У борби за места у Европском парламенту, Зелени су на великом добитку и други су по подршци, док је крајња десница у малом порасту, јављају немачки медији.

Иако је владајући блок немачке канцеларке Ангеле Меркел ЦДУ/ЦСУ освојио највећу подршку од 28 посто гласова, то представља значајан пад у односу на претходне европске изборе, када је унија десног центара освојила 35,4 одсто гласова.

Немачке социјалдемократе су ове године пале са 20,7 посто из 2014. годоне на 15,5 одсто.

Немачки Зелени су после ЦДУ/ЦСУ на другом месту са 22 одсто гласова, што је дупло више у односу на претходне европске изборе.

Крајања десница, Алтернатива за Немачку освојила је 10,5 процената гласова што је више од освојених гласова 2014. годоне, али мање у односу на резултате националних избора 2017. годоне.

ПРВА ПРОЈЕКЦИЈА САСТАВА ЕП

Према првим пројекцијама у новом сазиву Европског парламета најјаче странке и даље биће Европска народна партија, Социјалдемократе и Алијанса либерала и демократа за Европу у коју би требало да уђу и посланици Макронове Републике у покрету.

Први резултати избора по земљама чланица ЕУ донели су и прву пројекцију могућег састава новог Европског парламента.
Према прелиминарним резултатима из 11 земља чланица и предизборним најавама из 17 држава чланица, 751 место у Европском парламенту могло би да буде подељено на следећи начин:

Европска народна партија би имала 173 места, Социјалдемократе 147, Алијанса либерала и демократе плус Макронова Република у покрету 102, Зелени 71, вропски конзервативци и реформисти 58, Европа нација и слобода (Салвинијева алијанса) 57, Европа слободе и директне демократије ( Покрет 5 звездица плус партија за Брегзит) 56, Европска уједињена левица/Нордијска зелена левица 42 .

ШОК У ХРВАТСКОЈ

Према првим прелиминарнимм резултатима, у Хрватској је данас на изборима за Европски парламент владајућа Хрватска демократска заједница (ХДЗ) освојила четири, СДП три мандата, док су Независна листа Мислава Колакушића, Хрватски суверенисти, Живи зид, Амстердамска коалиција и Независни за Хрватску освојили по један мандат.

Како наводи Индеx.хр, ти резултати нису добри за владајућу ХДЗ.

НАЈВЕЋА ИЗЛАЗНОСТ У ПОСЛЕДЊИХ 20 ГОДИНА
На територији 27 држава чланца ЕУ, без Велике Британије, на европске изборе изашло је око 51 одсто бирача, чиме је постигнута највиша излазност бирача на изборе за ЕП у последњих 20 година, објављено је у Бриселу.

„У питању је први и значајан пораст броја бирача још од одржавања првих европских избора 1979. године“, изјавио је портпарол Европског парламента Жауме Дук.

У зависности од излазности у Великој Британији, која ће бити објављена око 23 часа, процењује се да ће излазност за 28 земаља чланица бити између 49 и 52 процента.