Провокациона одлука Вашингтона: Америчка војска ће лансирати ракете близу руских граница

Наоружани контингент САД, стациониран у Пољској, намерава да спроведе велике вежбе на подручју града Орјиша на северу земље, саопштили су пољски медији.

Провокациона одлука Вашингтона: Америчка војска ће лансирати ракете близу руских граница

„Тобрук Легаци“ маневри почињу 3. јуна. Они ће трајати више од две недеље уз учешће пет хиљада војника из земаља Северноатлантског савеза и 1,2 хиљаде јединица војне опреме. Поред америчке војске, на вежбе ће стићи и војници из Немачке, Велике Британије, Холандије, Пољске и других држава.

У исто време, оружане снаге САД намеравају да током вежби користе ракетне системе Патриот, као и бројне друге системе кратког домета, као што су норвешки НАСАМС, као и пољски аналози.

Међутим, треба напоменути да се подручје маневара налази само неколико десетина километара од граница Руске Федерације. Град Орзхисх, посебно, је удаљен мање од 60 километара од Калининградске регије.

Такође је вредно напоменути да још није познато какав је ракетни систем „Патриота“, јер ће Пољска добити прву групу система тек 2022. године на основу уговора вредног 4,7 милијарди долара.

Коментари: