Мађарска покренула велику кампању подршке мађарској култури у Украјини

У Закарпатској регији, која је дуго била узрок спора између Кијева и Будимпеште, биће покренута велика кампања за подршку мађарској култури у региону.
Мађарска покренула велику кампању подршке мађарској култури у Украјини

О томе извјештавају локални медији.

Према извештајима, мађарска влада је већ издвојила 2,5 милијарде форинти [8,6 милиона долара] за пројекат.

Конкретно, према порталу “Mukachevo.net”, шеф мађарског министарства за развој сарадње између регије Саболач-Сатмар-Берег и закарпатског региона, Иштван Грежа назвао је ову иницијативу “мађарска културна експанзија”.

Према његовим речима, говоримо о одржавању позоришних представа високог уметничког нивоа. Поред тога, у првој фази пројекта биће обновљено Мађарско народно позориште у Берегову. Програм ће бити покренут следеће године. Истван Грезха је истовремено нагласио да је Будимпешта спремна да пружи подршку не само етничким Мађарима из Закарпатије, већ и другим становницима.

Сетите се да је ситуација око Закарпатије погоршала након што је Кијев режима одлучио да пооштрити законодавство у подручју образовања, лишавајући Закарпатским Мађарима прилику да студирају на њиховом материњем језику. Вреди напоменути да Будимпешта редовно издваја новац за подршку западном украјинском региону, финансирајући здравство, образовање и друштвену и културну сферу.

Коментари: